Konserwanty w żywności

Co warto wiedzieć o dodatkach do żywności?

Dodatki do żywności – czym są?

Niemal w każdej żywności możemy odnaleźć jakieś dodatki, mające na celu ulepszyć smak lub na dłużej zachować jego świeżość. Na każdym opakowaniu w tabelce ze składem pożywienia znajdziemy oznaczenia E. Czym tak naprawdę są dodatki do żywności?

Za dodatek uznaje się substancję wykorzystywaną w procesie przygotowywania jedzenia. Ma on na celu zabarwienie produktu, posłodzenie go czy konserwowanie. Według prawa Unii Europejskiej dodatki definiowane są jako substancje, które w normalnych okolicznościach nie są spożywane same ani nie są używane jako charakterystyczny składnik żywności.

Wszechobecny symbol E na opakowaniu produktu oznacza, że dodatek został zarejestrowany i dopuszczony do stosowania na terenie Unii Europejskiej. Nadany im przez International Numbering System numer określa, do jakiej grupy zaliczono dodatek. Z kolei grupy określa rozporządzenie Parlamentu Europejskiej.

Główny podział dodatków:

  • 100-199 barwniki
  • 200-299 konserwanty
  • 300-399 przeciwutleniacze i regulatory kwasowości
  • 400-499 emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp.
  • 500-599 środki pomocnicze
  • 600-699 wzmacniacze smaku
  • 900-999 środki słodzące, nabłyszczające itp.
  • 1000-1999 stabilizatory, konserwanty, zagęstniki itp.

 

Kwestia bezpieczeństwa dodatków do żywności

Wszystkie dodatki zostały zatwierdzone przez Komitet Naukowy ds. Żywności (SCF) lub Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), teoretycznie więc powinny być bezpieczne dla zdrowia. Jednak większość tych ocen pochodzi sprzed kilkudziesięciu lat i mogła już stracić aktualność. Dlatego EFSA podjęła się ponownej oceny bezpieczeństwa dodatków do żywności. Zostanie ona przeprowadzona do 2020 roku.

Jednymi z najmniej szkodliwych substancji są: węglan wapnia (E 170), kwas mlekowy (E 270), kwas cytrynowy (E 330), pektyny (E 440), kwasy tłuszczowe (E 570) i azot (E 941). Te dodatki budzą tylko minimalne obawy toksykologiczne.

Warto też pamiętać, że wiele środków spożywczych zawiera naturalnie występujące substancje, będące jednocześnie sklasyfikowane jako dodatki do żywności. W jabłkach na przykład znajdują się ryboflawiny (E 101), karoteny (E 160a), antocyjany (E 163), kwas octowy (E 260), kwas askorbinowy (E 300), kwas cytrynowy (E 330), kwas winowy (E 334), kwas bursztynowy (E 363), kwas glutaminowy (E 620) oraz L-cysteinę (E 920).

Zwróćmy uwagę na skład kupowanych przez nas produktów. Lepiej nie nadużywać jedzenia z dużą ilością dodatków. Dobrze jest wybierać żywność nieprzetworzoną, ponieważ używanie dodatków jest w tym wypadku bardzo ograniczone. Do takich produktów spożywczych należą mleko, świeże owoce i warzywa, woda i świeże mięso. Jedzmy więc świadomie, a tym samym zdrowo i ekologicznie.

5 replies
  1. Aga
    Aga says:

    Bardzo przydatne informację :) od teraz zacznę zwracać większą uwagę na skład kupowanych produktów.

  2. karolinadrzas
    karolinadrzas says:

    Bardzo pożyteczny artykuł, szczególnie dla alergików i osób, które starają sie dbać o swoje zdrowie. Polecam!

  3. Magdalena47709
    Magdalena47709 says:

    Szkoda, że takie informacje nie są znane ludziom w większych procentach

  4. Jola
    Jola says:

    Bardzo interesujący artykuł! :) Przydatny w życiu :) Od dziś będę wczytywać się w etykietki na produktach, które kupuję.

Komentowanie wyłączone.