Stevia

Stewia – ekologiczny i zdrowy cukier:)

Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że biały cukier nie sprzyja naszemu zdrowiu – wszyscy szukamy zatem rozwiązań, które pozwolą nam zastąpić biały cukier czymś zdrowszym. Propozycją, która od kilku lat staje się coraz bardziej popularna jest bardzo słodka roślina – stewia. Ta naturalna roślina „słodząca” jest nawet 450 razy słodsza od sacharozy!

Stewia jest naturalna, nie ma kalorii, dobrze rozpuszcza się w wodzie i alkoholu, jest też odporna na wysoką temperaturę – można więc jej używać do pieczenia. Ogromną zaletą stewii jest również fakt, iż nie powoduje ona próchnicy zębów. Jest też produktem bezpiecznym dla cukrzyków ponieważ nie powoduje wahań cukru we krwi. Dla osób , które lubią wyzwania może się też okazać świetną rośliną do uprawiania w domu – można ją bowiem posadzić w doniczce i hodować w domowym zaciszu.

Obecnie stewia ze względu na swoją rosnącą popularność jest coraz powszechniej dostępna w sklepach i to w różnej formie – kupić można rosnącą roślinę, suszone liście, mieloną stewię w postaci proszku, płynu jak również w formie słodzika, gotowego do zastosowania np. w napojach.

Warto spróbować – polecamy zwłaszcza tym, którzy stanowczo nadużywają cukru!:)

6 replies
  1. patkapatrycha
    patkapatrycha says:

    Też już jakiś czas zastanawiam się nad „przejściem” na stewię, orientuje się ktoś jak kosztowo to wygląda?

  2. Magdalena47709
    Magdalena47709 says:

    Pierwszy raz o niej słyszę ale ciesze się. Ważne, że jest zdrowa i nie ma kalorii. Znacie może cenę takiego słodziku?

  3. PawełCz
    PawełCz says:

    Już któryś raz czytam o stewii i powiem szczerze, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony tymi informacjami :)

  4. Ania_1583
    Ania_1583 says:

    Dotychczas myślałam że spożywanie stewii jest ryzykowne, a sam produkt nie do końca zdrowy, ale po tym artykule całkowicie zmieniam zdaniem i chętnie jej sprobuje ;d

  5. Martuś
    Martuś says:

    Ostatnio nawet moja pani profesor z biologii wspominała o stewii. Używając jej, trzeba uważać: nie dodawać, np. do ciast, bo po obróbce robi się gorzka, a do herbaty dodawać niewiele liści, bo słodki smak jest odczuwalny dopiero po kilku chwilach. Niemniej jednak kazałam tacie posadzić w ogródku i czekam na efekty!

Komentowanie wyłączone.