Owady w kuchni

Owady w kuchni

Owadzie przekąski

Świeże, soczyste ćmy na śniadanie, na obiad zupa z karaczanów, a na kolację kanapki z mrówczymi jajami, popite odżywczym koktajlem ze świerszczy. Czyż nie brzmi zachęcająco?

Owady są bogatym źródłem białka i protein, są praktycznie beztłuszczowe, a ponadto są doskonałym afrodyzjakiem. Od dawna stanowią przysmak na azjatyckich stołach. Od jakiegoś czasu także w Polsce owadzia kuchnia zdobywa serca smakoszy.

Żywność alternatywna

Rosnąca populacja ludzi na świecie, wymieranie pszczół i spore zanieczyszczenie środowiska hodowlą bydła i świń zmuszają ludzkość do poszukiwania alternatywnych, bardziej ekologicznych źródeł żywności. Obok GMO owady mogą stanowić wkrótce podstawę naszej diety.

Ekologiczna hodowla owadów

Owady można hodować w sposób ekologiczny, nawet na resztkach jedzenia. W dodatku owady szybko się mnożą i nie wymagają jakichś specjalnych warunków. Ich hodowla nie emituje także szkodliwych związków dwutlenku węgla do atmosfery.

Hodowle owadów i restauracje oferujące owadzie menu zaczynają pojawiać się w Europie jak grzyby po deszczu. Czy i my się przełamiemy i włączymy owady do naszej polskiej diety?

I tak jemy owady

Każdy człowiek w czasie snu podczas swojego życia zjada kilka kilogramów owadów, pająków, a koszenila, czyli popularny czerwony barwnik wytwarzany z meksykańskiego owada zwanego czerwcem kaktusowym, dodawana jest do wielu produktów. Tak, czy owak jemy więc owady ;-)

A czy Ty zasmakujesz w owadach?;-)

5 replies
  1. Ewelina Zet
    Ewelina Zet says:

    Od jakiegoś czasu zastanawiam się jak smakują owady :) z jednej strony mam ochotę spróbować, a z drugiej jednak mam pewne obawy :)

  2. Tatiana
    Tatiana says:

    Hmm jak dla mnie mało zachęcająco :p Raczej nie gustuje w takich smakach,ale pewnie tak jak piszecie, z biegiem czasu będzie to w naszej codziennej diecie ;)

  3. lailaraa
    lailaraa says:

    Ciekawy artykuł. Nie wiem czy przyjmie się to w Polsce,ja chyba się nie skuszę :D Ale bardzo zdesperowane kobiety… czego nie zrobią dla diety niskotłuszczowej ;)

  4. Paweł
    Paweł says:

    Niestety nie doczytałem artykułu do końca ….. ech …. po pierwszym akapicie mnie zemdliło.
    Fakt, owady są źródłem białka, ale wolę białko z jajka :)

Komentowanie wyłączone.