Mleko z laboratorium

Mleko z próbówki

Pisaliśmy już o mięsie z próbówki – czas na mleko z laboratorium. Choć już dziś wielu osobom wydaje się, że mleko sprzedawane w kartonach ma niewiele wspólnego z prawdziwym mlekiem, to o czym dopiero napiszemy, będzie miało z nim jeszcze mniej wspólnych elementów.

Ludzie dzielą się na dwie grupy mierząc ich mleczną miarą – tych, którzy uważają, że mleko nie jest trawione przez dorosłe ssaki i tylko szkodzi ludziom oraz na tych, którzy uważają że ludzie powinni w każdym wieku dostarczać organizmowi mleka, przynajmniej dwóch szklanek dziennie. Dla zwolenników tej pierwszej teorii powstały alternatywne napoje, np. mleka roślinne (ryżowe, sojowe, kokosowe itp. itd.). Wszystkich powinna jednak zastanowić najnowsza propozycja firmy Muufri z San Francisco, która pracuje nad technologią zupełnie sztucznego mleka.

Mleko będzie w całości pochodziło z laboratorium – będzie mieszaniną odpowiednich składników i substancji, które w efekcie końcowym mają dać nam ciecz przypominająca wyglądem, smakiem, zapachem i właściwościami prawdziwe mleko.  Badacze z firmy Muufri uważają, że wystarczy odpowiednia kombinacja kwasów tłuszczowych (8 różnych) i białek (6 różnych) aby otrzymać smaczne i wartościowe chemiczne mleko.

Czy napilibyście się takiego mleka prosto z laboratorium? My raczej podziękujemy i sięgniemy po prawdziwe mleko, prosto od krowy J

6 replies
  1. Anna
    Anna says:

    Bardzo ciekawy artykuł. Technologia produkcji mleka bez udziału zwierząt jest dobrym rozwiązaniem dla osób uczulonych na laktozę. Jest to kolejny krok w postępie ludzkości nad produkcją żywności.

  2. Bartek
    Bartek says:

    Muufrii to nie mleko stworzone chemicznie lecz technologia tworzenia podstawowych składników mleka przez mikroorganizmy. W efekcie dostajemy nie płyn „przypominający” mleko, lecz zwykłem mleko. Różnica jest taka że nie jest produkowane przez krowę lecz przez mikroorganizmy. Składem nie musi się różnic wcale od mleka krowiego ale można też stworzyć mleko które nie będzie miało laktozy, będzie zdrowsze i bezpieczniejsze. Niestety wbrew temu co sądzą niektórzy hodowla krów jest dość okrutna i technologia pozwalająca na uniknięcie tego jest bardzo ciekawa.

  3. Aneczka_316
    Aneczka_316 says:

    Pamiętam jak byłam mała to jeździliśmy do babci i tam piliśmy mleko „prosto od krowy”. Nikt nie słyszał o alergii na mleko i nie trzeba było szukać zamienników. Obecnie nawet najzdrowsze mleko nie ma takiego smaku jak kiedyś jeszcze ciepłe mleko z bańki :-)

  4. 1234
    1234 says:

    Jak dla mnie to sama chemia, która już od dawna przejmuje nasz rynek może i jest to łatwy sposób na mleko, ale jednak to nie to samo co ekologiczne z własnej hodowli krów.

  5. jacek
    jacek says:

    nie jestem pewny czy to dobry pomysł. chemia sztuczność. coś tracimy. to nie to samo. jestem przeciw.

  6. Izabela Brzozowska
    Izabela Brzozowska says:

    Bardzo dobre jakościowo,cenowo i zdrowo. Serdecznie polecam warto

Komentowanie wyłączone.