Ekologiczne grillowanie

ZDROWE GRILLOWANIE czyli jak grillować zdrowo, ekologicznie i smacznie?

Sezon grillowy w pełni! Jak grillować by było smacznie i zdrowo? Podpowiadamy J

Po pierwsze – wybierz odpowiedni grill

Najzdrowsze, ale i najmniej ekologiczne są grille elektryczne. Jeśli możesz lepiej wybierz grill węglowy – grill węglowy będzie smaczniejszy i mimo wszystko bardziej ekologiczny. Przed pierwszym użyciem grilla należy go dokładnie umyć i zastosować się do zaleceń producenta.

Przygotuj mięso i warzywa

Pamiętaj, aby wcześniej umyć dokładnie mięso, ryby, warzywa. Jeśli grillujesz na działce, gdzie nie ma czystej bieżącej ciepłej wody, lepiej zrób to w domu i schowaj mięso do pojemnika. Mięso i ryby warto przyprawić w samodzielnie przygotowanej marynacie. Pamiętaj aby mięso marynowane wcześniej przechowywać w lodówce i wyjąc dopiero przed wyjściem na działkę czy do ogrodu.

Wybieraj dobre produkty

Nie pakuj w siebie produktów niewiadomego pochodzenia. W marketach często można kupić gotowe zestawy na grilla w marynatach, przyprawach – tak naprawdę nie wiesz jakie mięso kupujesz. Lepiej kup świeże mięso samodzielnie, bo tylko tak będziesz w stanie ocenić jego jakość. Czytaj etykiety i składy na opakowaniach jeśli kupujesz kiełbasy pakowane!

Jeśli chcesz ugrillować kiełbasę, wybierz taką o wysokiej zawartości mięsa, czyli przynajmniej 90%. Grilluj mięso chude, świeże. Wiemy, że karkówka tez cię kusi – od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzi.

Grilluj nie tylko mięso ale i warzywa! Do grillowania doskonale nadają się cebula, papryka, bakłażan, cukinia. Co więcej – na deser zaserwuj gościom grillowane owoce – brzoskwinie, banany, morele, ananasa J

Staraj się unikać gotowych mieszanek płynnych – to zazwyczaj świństwa, które wcale nie są ci potrzebne. Samodzielnie możesz przygotować ekologiczną pyszną marynatę używając do tego musztardy, oliwy, czosnku, świeżych ziół, pieprzu i odrobiny soli, papryki i ulubionych przypraw.

W czasie grillowania używaj koniecznie aluminiowych tacek!!! Tłuszcz, który kapie z grillowanego mięsa i spada na rozżarzone węgle może być rakotwórczy! Do grillowania nie używaj sztucznych rozpałek i podpałek, bo mogą być toksyczne. Węgiel z powodzeniem rozpalisz używając znalezionych w ogrodzie gałązek czy fragmentu suchego papieru, np.  z torby po węglu.

12 replies
  1. Ania
    Ania says:

    Ciekawy pomysł z grillowaniem owoców – czymś można zaskoczyć znajomych. W przypadku owoców można je połączyć z lodami i stworzyć super deser.

  2. NataliaZakes
    NataliaZakes says:

    Genialne porady! Z pewnością opowiem o nich mojej mamie, która jest fanką grillowania oraz ekologii.

  3. Małgorzata Borowska
    Małgorzata Borowska says:

    Ostatnio oglądałam program kulinarny którego głównym tematem było grillowanie. Wiele porad zawartych w powyższym artykule były w nim ujęte jednak powiem szczerze o wiele więcej dowiedziałam się czytają porad. Na pewno będę teraz rozważniej kupować produkty na grill.

  4. Asia0501
    Asia0501 says:

    Doskonały artykuł ! Bardzo często grillujemy z rodzinką, prócz tego jesteśmy zwolennikami dobrego ale dość dietetycznego jedzonka, zatem to doskonaly artykuł dla mnie i dla mojej rodzinki. Świetne wskazówki!

  5. Renata
    Renata says:

    Dla mnie zawsze najlepsze będą grillowane szaszłyki z mięsem oraz warzywami z własnej grządki. Ale nie wiedziałam, że sztuczne podpałki są aż tak szkodliwe.Bardzo ciekawy wpis,na pewno skorzystam z porad!

  6. MonikaL
    MonikaL says:

    Sezon grillowy już się zaczął, więc rady jak najbardziej na czasie. Przyznaję, że nie wszystkie z nich znałam i na pewno z nich skorzystam przy organizowaniu kolejnego grilla, które nastąpi pewnie już niebawem ;)

  7. agneska
    agneska says:

    Uważam ze artykuly naprawde są przydatne . Jestem naprawde zadowolona ze tu trafiłam

  8. Ewelina
    Ewelina says:

    Dla mnie zawsze najlepsze będą grillowane szaszłyki z mięsem oraz warzywami z własnej grządki. Ale nie wiedziałam, że sztuczne podpałki są aż tak szkodliwe. Dobrze, że trafiłam na tę stronę ;)

  9. Marek Józef Makowiecki
    Marek Józef Makowiecki says:

    Moja córka niedawno oznajmiła mi, że została fanką zdrowego żywienia. Na początku mnie to zdziwiło, ale staram się ją w tym wspierać całym sercem. Wasz artykuł o zdrowym grillowaniu podsunął mi kilka pomysłów, które się jej na pewno spodobają, dziękuję!

Komentowanie wyłączone.