talerze-z-lisci

Talerze z liści

O tym, że ludzie jedzą z liści wiedzieli już przedstawiciele pierwotnych ludów egzotycznych terenów, którzy po prostu zrywali liście i zjadali w nich potrawy. Do dziś w egzotycznych kurortach potrawy bywają podawane na liściach tropikalnych roślin (co jest bardzo efektowne, rzadziej praktyczne). Teraz talerze z liści wchodzą w nowy wymiar – badacze z Uniwersytetu Naresuan opracowali prosty i tani sposób na wykonywanie wodoodpornych, w 100% biodegradowalnych talerzy z zielonych części roślin.

Podczas rocznych badań naukowcy odkryli, że trzy gatunki drzew mają zdecydowanie większy potencjał do produkcji naczyń. NAczynia wydają się bardzo estetyczne i wygodne w użyciu – mamy nadzieję, że już wkróce trafią na sklepowe półki i do restauracji!

Więcej na : http://www.bangkokpost.com/archive/news/917069

6 replies
  1. laura26
    laura26 says:

    Bardzo dobry pomysł z takim ,,naturalnymi” naczyniami. Wyglądają cudownie i ich produkcja jest napewno korzystniejsza dla środowiska. :)

  2. Przemek
    Przemek says:

    Nigdy nie słyszałem o takim wykożystaniu liści, sam bym spróbował zjeść z takich talerzy.

Komentowanie wyłączone.