Talerze z liści
O tym, że ludzie jedzą z liści wiedzieli już przedstawiciele pierwotnych ludów egzotycznych terenów, którzy po prostu zrywali liście i zjadali w nich potrawy. Do dziś w egzotycznych kurortach potrawy bywają podawane na liściach tropikalnych roślin (co jest bardzo efektowne, rzadziej praktyczne). Teraz talerze z liści wchodzą w nowy wymiar – badacze z Uniwersytetu Naresuan opracowali prosty i tani sposób na wykonywanie wodoodpornych, w 100% biodegradowalnych talerzy z zielonych części roślin.
Podczas rocznych badań naukowcy odkryli, że trzy gatunki drzew mają zdecydowanie większy potencjał do produkcji naczyń. NAczynia wydają się bardzo estetyczne i wygodne w użyciu – mamy nadzieję, że już wkróce trafią na sklepowe półki i do restauracji!
Więcej na : http://www.bangkokpost.com/archive/news/917069
Bardzo ciekawy pomysl
Genialne rozwiązanie i świetny wygląd!
Genialny pomysl. Chcialabym wyorobowac posilek na takim oto swietnym naczyniu
Bardzo dobry pomysł z takim ,,naturalnymi” naczyniami. Wyglądają cudownie i ich produkcja jest napewno korzystniejsza dla środowiska.
Genialne
Nigdy nie słyszałem o takim wykożystaniu liści, sam bym spróbował zjeść z takich talerzy.