Jadalne kwiaty na talerzu

Jadalne kwiaty – jak urozmaicić nasze talerze?

Kwiaty na talerzach znamy głównie z topowych programów kulinarnych w telewizji. A co gdyby tak spróbować urozmaicić nasze talerze pięknymi kolorowymi kwiatami?  Które kwiaty są jadalne, i które dodatkowo będą smaczne? Do wybory jest wiele gatunków kwiatów. Jadalne są płatki akacji, bławatka, fiołka, róży, begonii.

W jakiej formie można zjadać kwiaty? W zasadzie w każdej – na surowo świeże prosto z łąki, suszone, kandyzowane, smażone czy nawet gotowane.

Jakie kwiaty możemy wybrać i dlaczego warto?

Pierwsza propozycja to kończyna łąkowa – to idealny kwiat do lekkich sałatek. Zawiera dużo karotenu, witaminy C i E – dodatkowo wspiera trawienie.

Drugą propozycją są bratki – to chyba najpopularniejsze kwiaty goszczące na naszych talerzach. Są idealne zarówno do dań wytrawnych jak i deserów. Kwiaty bratków mają wiele witamin – witaminę C, karotenoidy, polifenole, flawonoidy – są doskonałym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy.

Nasturcje to kwiaty, które możemy zjadać ze smakiem. Ale uwaga – to kwiaty o nieco pikantniejszym smaku. Świetnie skomponowane sprawdzą się w potrawach z jajami, serem, pasztetem. Kwiaty nasturcji zawierają błonnik, spore ilości soli mineralnych. Nasturcja posiada liczne właściwości pro-zdrowotne – najważniejsze z nich to wsparcie organizmu przy zakażeniach dróg oddechowych oraz dróg moczowych.

Jest wiele kwiatów które możemy zjeść. Wybierajmy jednak sprawdzone źródła kwiatów – najbezpieczniej będzie kupić je z hodowli, która w tym się specjalizuje. Oczywiście możemy kwiaty zebrać we własnym ogródku, jednak musimy mieć 100% pewności, że to co zbieramy jest tym, za co to mamy.

Poniżej lista innych roślin jadalnych, których kwiaty możemy śmiało zjeść:

akacja ( gałązki są trujące), aksamitka, bazylia, begonia, bergamotka, bez czarny (gałązki trujące), bez lilak, bratek, brzoskwinia, chaber, chryzantema, cukinia, dynia, dziewanna, dziurawiec, fasola, fiołek, frezja, fuksja, goździk, grusza, hibiskus, jaśmin, jeżyna, kabaczek, karczoch, koniczyna, lawenda, liliowiec, lipa, lucerna, magnolia, mak, malwa, mieczyk, mniszek, nagietek, nasturcja, niecierpek, ogórecznik, pelargonia, pierwiosnek, pigwa, piwonia, podbiał, róża, rumianek, słonecznik, stokrotka, storczyk, surfinia, szałwia, tulipan, wiesiołek, wiśnia, wrzos.

 

Poniżej lista roślin, które są trujące i pod żadnym pozorem nie powinniśmy ich próbować:

azalię (tj. rododendron lub różanecznik), barwinka, glicynię, groszek pachnący, hiacynta, hortensję, irysa, jaskra, konwalię, kaczeńca, krokusa jesiennego, lantanę pospolitą, naparstnicę, oleandra, ostróżkę, powojnika, lobelię, zawilca, żonkila i narcyza.

10 replies
  1. Anna Bogus
    Anna Bogus says:

    Niesamowite, nie zdawałam sobie sprawy, że tyle kwiatów można jeść :) Naprawdę ciekawe :)

  2. Paula1122
    Paula1122 says:

    Uwielbiam pikantne nasturcje!Polecam artykuł kwiaty to wspaniałe urozmaicenie na talerzu!:)

  3. Justyna17
    Justyna17 says:

    Interesujący artykuł. Na pewno wkrótce poeksperymentuję z kwiatkami, urozmaicając nimi talerz. Świetnie, że poza tym, że ładnie się komponują, zawierają do tego witaminy. Naprawdę super sprawa! :)

  4. allnaturals
    allnaturals says:

    Super artykuł. Już dawno chciałam urozmaicić posiłek (i upiększyć zarówno) za pomocą kwiatów! Muszę spróbować! Zapraszam również na moją stronę!

  5. Joanna
    Joanna says:

    Ten artykuł jest bardzo mądry ,ponieważ gdy go czytałam można dużo wynieść i zmienić swój tryb życia na lepszy. Dużo pokazuje co robić żeby mieć lepszy pogląd na swoje zdrowie

Komentowanie wyłączone.