Kompostownik

Recykling organiczny

Tyle się słyszy o recyklingu – a to plastik, a to szkło, a to papier, a to nawet stare części samochodowe. A co z roślinami? Czy one też mogą być poddawane recyklingowi? Okazuje się, że jak najbardziej tak!

Odpady organiczne takie jak obierki z różnych warzyw i owoców, trawa z koszenia czy liście – można z tego przygotować własny doskonały naturalny i co najważniejsze bardzo skuteczny nawóz. Kompost, zwany również czarnym złotem ogrodników można przygotowywać na działce lub w przydomowym ogródku.  Z takiego kompostu otrzymujemy pełnowartościowy nawóz, który nie tylko odżywi ale i wspomoże rozwój naszych ogrodowych roślin.

Na czym w ogóle polega kompostowanie i o co w tym wszystkim chodzi? Kompostowanie głównie opiera się na zamkniętym obiegu materii w środowisku. Naturalne kompostowanie zachodzi wokół nas – spadające z drzew liście pod wpływem zmiany warunków atmosferycznych gniją, wsiąkając do gleby i przekazując glebie zawarte w nich cenne składniki. Kompostowanie jest możliwe dzięki różnym mikroorganizmom, począwszy od dżdżownic, poprzez grzyby na bakteriach kończąc.  Najpierw grzyby i bakterie rozkładają substancje organiczne, a  później kiedy zaczynają trawić substancje pokarmowe, powstaje energia cieplna. W konsekwencji kompost nagrzewa się i tutaj już pole do popisu dla dżdżownic, które w procesie humifikacji tworzą próchnicę.

Warto wykorzystać także inne naturalne nawozy, jak na przykład nawóz ze spalonego pelletu drzewnego. Popiół po spaleniu pelletu wystarczy wyjąć z pieca i podsypać nim drzewka w ogródku.

Co można kompostować? Przede wszystkim liście roślin, skoszoną trawę, opadłe owoce, pędy, resztki z obiadu, skorupki z jaj, fusy z kawy i herbaty. Czego nie dodawać do kompostownika? Pod żadnym pozorem nie powinniśmy dodawać takich rzeczy jak plastikowe elementy, kamieni, gruzu, papieru zadrukowanego kolorowo i szkła. Do kompostu nie powinny trafić również kości, nabiał czy mięso, ponieważ ciężko się rozkładają.

5 replies
  1. Ewelina
    Ewelina says:

    Ja w zeszłym roku źle poprowadziłam kompostownik, bo wrzucałam wszystko jak leci, a nie powinno się wrzucać chorych roślin i ze szkodnikami, bo później to się przenosi na uprawę. W tym roku zrobiłam inaczej poszły warstwy: trawa, wióry i ziemia, do tego odpady roślinne z kuchni, ale z odciętą pleśnią. Liczę, że szybko się to przekompostuje i będzie świetny nawóz.

  2. Marek
    Marek says:

    Świetne rozwiązanie na wykorzystanie resztek domowych po owocach i warzywach. Sam stosuję kompostowanie więc wszystkie resztki z owoców i warzyw, które wytwarzam spowrotem wracają do natury.

  3. Jacek
    Jacek says:

    Ja kompostowanie stosuję już od wielu lat i to naprawdę jest potrzebne jeśli ma się ogród.Oby jak najwięcej ludzi stosowało taki recykling,a odpadów organicznych byśmy się pozbyli.

  4. Rafał
    Rafał says:

    Recykling organiczny, to inaczej kompostownik dla mnie, i używam go bardzo często, jest to bardzo dobry nawóz dla roślin, i szybko się nadaje do ponownego użycia.

Komentowanie wyłączone.