Daktyle – owocowe złoto
Daktyle kojarzymy przede wszystkim z suszoną formą, przypominającą nieco suszoną śliwkę. Daktyle są z człowiekiem od niepamiętnych czasów – popularne były już tysiąc lat temu u arabskich książąt. Wierzono wówczas, że daktyle pozwalają na długowieczne życie oraz zabezpieczają przed chorobami. Badacze w XX wieku potwierdzili cudowne właściwości daktyli.
Z czego jeszcze kojarzymy daktyle? Z ich bardzo słodkiego smaku. Nowoczesna moda na ekologiczne i zdrowe potrawy przyniosła za sobą nową rolę dla daktyli – zastępują one cukier w ciastach i deserach. Również sportowcy bardzo cenią sobie daktyle – są one znakomitym źródłem łatwo przyswajalnego potasu i szybko dostarczają energię. Daktyl jest też rośliną biblijną – w samej tylko Biblii pisze się o nim aż 26 razy i to w bardzo różnych kontekstach.
Drzewa daktylowe, czyli daktylowce to jedne z najstarszych drzew – najprawdopodobniej rosną na ziemi już ponad 50 milionów lat. Daktylowce były masowo uprawiane w Egipcie i Mezopotamii 4000 lat p.n.e. Palma daktylowa rośnie w miejscu gdzie ma zapewnioną wysoką temperaturę i bardzo dużą ilość słońca. Hoduje się ją głównie ze względu na owoce, ale również jej liście są cennym surowcem. Drzewo daktylowca może osiągać około 20-25 metrów wysokości. Aktualnie najwięcej daktylowców w środowisku naturalnym rośnie w Arabii Saudyjskiej, Egipcie i Algierii.
Same owoce palmy daktylowej, czyli daktyle, w ponad 50% składają się z cukrów prostych. Zawierają też witaminy (A, B), kwas foliowy, potas, ryboflawinę i niacynę oraz błonnik.
Daktyle mają różne zastosowanie. Uznawane są za naturalny afrodyzjak. Dodatkowo ich spożywanie reguluje gospodarkę cholesterolową – regularnie spożywane daktyle zapewniają odpowiedni poziom cholesterolu w organizmie. Co ciekawe, daktyle polecane są osobom z problemami z kośćcem – duża zawartość witamin oraz minerałów sprawiają, że są doskonałym pokarmem dla osób z problemami takimi jak osteoporoza. Dzięki zawartych w daktylom pierwiastkom takim jak selen, magnez czy miedź, możliwy jest prawidłowy rozwój kości.
Daktyle są bardzo dobre i smaczne i zdrowe ! zacznę je jeść częśćiej.! na sam wygląd aż ślinka leci!
Same zalety. Bardzo zdrowe owoce. Mają mało kalorii więc idealne dla osób odchudzających się, Świetna alternatywa jak mamy ochotę na coś słodkiego
Uwielbiam daktyle, to chyba moje ulubione suszone owoce. Ale w sumie nigdy nie widziałam, żeby je sprzedawano świeże. W ogóle je się świeże daktyle? Czy może są wtedy okrutne w smaku? xD Chociaż skoro są słodkie to nie powinny być…
Bardzo ciekawy artykuł, chyba zacznę częściej jeść daktyle
Ooo, uwielbiam daktyle
Nie wiedziałam, że aż są tak zdrowe 
Nawet nie wiedziam ze to owocowe zloto. Swietny artykul tymbardziej ze u mnie w domu sa smakosze tego cudnego owocu.
Bardzo lubię daktyle, ale nie wiedziałam, że mają aż tyle właściwości. Chyba jeszcze częściej będą gościły w mojej kuchni
Zdrowe owoce,zawierają dużo witamin.
Daktyle bardzo zdrowe owoce i tyle pyszności można z nich zrobić.
Oprócz różnych zalet i korzystnego działania na organizm, wspomagają także odchudzanie.