Daktyle

Daktyle – owocowe złoto

Daktyle kojarzymy przede wszystkim z suszoną formą, przypominającą nieco suszoną śliwkę. Daktyle są z człowiekiem od niepamiętnych czasów – popularne były już tysiąc lat temu u arabskich książąt. Wierzono wówczas, że daktyle pozwalają na długowieczne życie oraz zabezpieczają przed chorobami. Badacze w XX wieku potwierdzili cudowne właściwości daktyli.

Z czego jeszcze kojarzymy daktyle? Z ich bardzo słodkiego smaku. Nowoczesna moda na ekologiczne i zdrowe potrawy przyniosła za sobą nową rolę dla daktyli – zastępują one cukier w ciastach i deserach. Również sportowcy bardzo cenią sobie daktyle – są one znakomitym źródłem łatwo przyswajalnego potasu  i szybko dostarczają energię. Daktyl jest też rośliną biblijną – w samej tylko Biblii pisze się o nim aż 26 razy i to w bardzo różnych kontekstach.

 

Drzewa daktylowe, czyli daktylowce to jedne z najstarszych drzew – najprawdopodobniej rosną na ziemi już ponad 50 milionów lat. Daktylowce były masowo uprawiane w Egipcie i Mezopotamii 4000 lat p.n.e. Palma daktylowa rośnie w miejscu gdzie ma zapewnioną wysoką temperaturę i bardzo dużą ilość słońca. Hoduje się ją głównie ze względu na owoce, ale również jej liście są cennym surowcem. Drzewo daktylowca może osiągać około 20-25 metrów wysokości. Aktualnie najwięcej daktylowców w środowisku naturalnym rośnie w Arabii Saudyjskiej, Egipcie i Algierii.

Same owoce palmy daktylowej, czyli daktyle, w ponad 50% składają się z cukrów prostych. Zawierają też witaminy (A, B), kwas foliowy, potas,  ryboflawinę i niacynę oraz błonnik.

Daktyle mają różne zastosowanie. Uznawane są za naturalny afrodyzjak. Dodatkowo ich spożywanie reguluje gospodarkę cholesterolową – regularnie spożywane daktyle zapewniają odpowiedni poziom cholesterolu w organizmie. Co ciekawe, daktyle polecane są osobom z problemami z kośćcem – duża zawartość witamin oraz minerałów sprawiają, że są doskonałym pokarmem dla osób z problemami takimi jak osteoporoza. Dzięki zawartych w daktylom pierwiastkom takim jak selen, magnez czy miedź, możliwy jest prawidłowy rozwój kości.

10 replies
  1. Denatyf
    Denatyf says:

    Daktyle są bardzo dobre i smaczne i zdrowe ! zacznę je jeść częśćiej.! na sam wygląd aż ślinka leci!

  2. Beata
    Beata says:

    Same zalety. Bardzo zdrowe owoce. Mają mało kalorii więc idealne dla osób odchudzających się, Świetna alternatywa jak mamy ochotę na coś słodkiego :)

  3. Kushisu
    Kushisu says:

    Uwielbiam daktyle, to chyba moje ulubione suszone owoce. Ale w sumie nigdy nie widziałam, żeby je sprzedawano świeże. W ogóle je się świeże daktyle? Czy może są wtedy okrutne w smaku? xD Chociaż skoro są słodkie to nie powinny być…

  4. Elwira Wypych
    Elwira Wypych says:

    Nawet nie wiedziam ze to owocowe zloto. Swietny artykul tymbardziej ze u mnie w domu sa smakosze tego cudnego owocu.

  5. Monika Łaznowska
    Monika Łaznowska says:

    Bardzo lubię daktyle, ale nie wiedziałam, że mają aż tyle właściwości. Chyba jeszcze częściej będą gościły w mojej kuchni ;)

Komentowanie wyłączone.