Ekologiczna nutella

Rakotwórcza Nutella

Jakiś czas temu media opanowała smutna wiadomość – popularny krem czekoladowo-orzechowy jest rakotwórczy. Miliony ludzi na całym świecie zostały na tyle oszołomione nagłówkami wpisów, że nikt nie zorientował się, że doniesienia o wycofaniu produktu ze sklepowych półek były tylko prowokacją.

Powodem wycofania kremu ze sklepów, miała być obecność oleju palmowego w składzie Nutelli. Olej palmowy jest w zasadzie jeśli o ilość idzie głównym składnikiem Nutelli. Przez wielu naukowców obok cukru, olej palmowy uznawany jest za najgorsze zagrożenie ludzi dzisiejszych czasów – olej palmowy to tłuszcz utwardzony, który jest „zapychaczem” wielu obecnych w naszym życiu produktów. Niestety zdajemy sobie sprawę z jego szkodliwości, a mimo wszystko pozwalamy sobie na podjadanie produktów, w których składzie obecna jest ta substancja.

Na szczęście dla fanów Nutelli – produkt zostaje. Ale faktu, że olej palmowy jest bardzo szkodliwy niestety nie zmienimy. Możemy za to nieco oszukać nasze kubki smakowe i podstawić im naturalny, ekologiczny i przede wszystkim dużo zdrowszy krem czekoladowy własnej roboty. Do przygotowania takiego kremu potrzebny będzie olej kokosowy BIO (200 g), garść orzechów laskowych lub migdałów, 4 łyżki miodu naturalnego oraz kakao. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej (orzechy wcześniej uprażone) blendujemy na gładką masę i gotowe. Taki krem jest równie pyszny, a może i nawet pyszniejszy od popularnego kremu od Ferrero.

11 replies
  1. aania99
    aania99 says:

    Chyba spróbuje zrobić naturalny krem czekoladowy….Aż nie mogę w to uwierzyć…

  2. Wiktoria
    Wiktoria says:

    Na dobrą sprawę co teraz jest zdrowe i nie szkodzi? NIe jestem ogromną fanką nutelli i kremó czekoladowych na kanapki. Ale teraz 90% jedzenie nam szkodzi. Wszędzie trzeba znać umiar.

  3. Angelika F.
    Angelika F. says:

    Moje dzieci na szczęście nie jadają zbyt często Nutelli ani innych tego typu kremów, co nie zmienia jednak faktu, że olej palmowy jest dodawany do wielu innych produktów, szczególnie słodyczy i trudno go na 100 % wyeliminować z jadłospisu. Ale naturalny zamiennik Nutelli super.

  4. ealexa
    ealexa says:

    Niestety, najgorsze jest to, że tego typu produkty trafiają przede wszystkich do osób młodych. Niszczą sobie w ten sposób życie od samego początku… Dobrze, że są takie blogi jak ten, powinniśmy uświadamiać jak największej ilości osób o szkodliwości oleju palmowego, cukru i innych paskudztw dodawanych do słodyczy i przekąsek
    PS. Przepis super, na pewno wypróbuję :)

  5. Angelika
    Angelika says:

    Już nigdy nie zjem i nie podam córce kupionych kremów od dzisiaj robimy je sami ;)

  6. Bogdan
    Bogdan says:

    ogólnie rzecz biorąc najlepiej byłoby wszystkie „gotowce” robić samemu – unikamy konserwantów i różnych polepszaczy i zapychaczy

  7. Beata
    Beata says:

    Dzięki za prosty i jednocześnie obiecujący przepis na zamiennik nutelli. Fanką nutelli na szczęście nie jestem (w tym także ze względu na jej nieciekawy skład), ale zamiennika może zostanę.

Komentowanie wyłączone.