Rakotwórcza Nutella
Jakiś czas temu media opanowała smutna wiadomość – popularny krem czekoladowo-orzechowy jest rakotwórczy. Miliony ludzi na całym świecie zostały na tyle oszołomione nagłówkami wpisów, że nikt nie zorientował się, że doniesienia o wycofaniu produktu ze sklepowych półek były tylko prowokacją.
Powodem wycofania kremu ze sklepów, miała być obecność oleju palmowego w składzie Nutelli. Olej palmowy jest w zasadzie jeśli o ilość idzie głównym składnikiem Nutelli. Przez wielu naukowców obok cukru, olej palmowy uznawany jest za najgorsze zagrożenie ludzi dzisiejszych czasów – olej palmowy to tłuszcz utwardzony, który jest „zapychaczem” wielu obecnych w naszym życiu produktów. Niestety zdajemy sobie sprawę z jego szkodliwości, a mimo wszystko pozwalamy sobie na podjadanie produktów, w których składzie obecna jest ta substancja.
Na szczęście dla fanów Nutelli – produkt zostaje. Ale faktu, że olej palmowy jest bardzo szkodliwy niestety nie zmienimy. Możemy za to nieco oszukać nasze kubki smakowe i podstawić im naturalny, ekologiczny i przede wszystkim dużo zdrowszy krem czekoladowy własnej roboty. Do przygotowania takiego kremu potrzebny będzie olej kokosowy BIO (200 g), garść orzechów laskowych lub migdałów, 4 łyżki miodu naturalnego oraz kakao. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej (orzechy wcześniej uprażone) blendujemy na gładką masę i gotowe. Taki krem jest równie pyszny, a może i nawet pyszniejszy od popularnego kremu od Ferrero.
Chyba spróbuje zrobić naturalny krem czekoladowy….Aż nie mogę w to uwierzyć…
Na dobrą sprawę co teraz jest zdrowe i nie szkodzi? NIe jestem ogromną fanką nutelli i kremó czekoladowych na kanapki. Ale teraz 90% jedzenie nam szkodzi. Wszędzie trzeba znać umiar.
Moje dzieci na szczęście nie jadają zbyt często Nutelli ani innych tego typu kremów, co nie zmienia jednak faktu, że olej palmowy jest dodawany do wielu innych produktów, szczególnie słodyczy i trudno go na 100 % wyeliminować z jadłospisu. Ale naturalny zamiennik Nutelli super.
Przepysznie wygląda!! Musze isc do sklepu zakupić bo mam taką ochote!!
Niestety, najgorsze jest to, że tego typu produkty trafiają przede wszystkich do osób młodych. Niszczą sobie w ten sposób życie od samego początku… Dobrze, że są takie blogi jak ten, powinniśmy uświadamiać jak największej ilości osób o szkodliwości oleju palmowego, cukru i innych paskudztw dodawanych do słodyczy i przekąsek
PS. Przepis super, na pewno wypróbuję
Już nigdy nie zjem i nie podam córce kupionych kremów od dzisiaj robimy je sami
Ojejku … a moj synek tak uwielbia nutelle.
Przepis na nutelle muszę wypróbować
Przepyszne wygląda aż ślinka cienkie a wam nie ???
ogólnie rzecz biorąc najlepiej byłoby wszystkie „gotowce” robić samemu – unikamy konserwantów i różnych polepszaczy i zapychaczy
Dzięki za prosty i jednocześnie obiecujący przepis na zamiennik nutelli. Fanką nutelli na szczęście nie jestem (w tym także ze względu na jej nieciekawy skład), ale zamiennika może zostanę.