Ekologiczne pisanki
Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. A jak Wielkanoc to pisanki, kraszanki i inne jajeczna ozdoby. Jak wykonać ekologiczne farbowanie jajek? Jakich surowców użyć, by bezpiecznie i ciekawie pofarbować jajka?
Podstawowa zasada – farbujemy tylko jaja surowe, które wraz z barwieniem będą się gotowały. Ugotowane jaja też można zabarwić, ale podwójne gotowanie jaj nie sprzyja ich spożywaniu – za długie (a co gorsza wielokrotne ) gotowanie jaj powoduje wytwarzanie bardzo szkodliwych substancji.
Aby zafarbować jaja, do garnuszka wkładamy barwnik i zalewamy go wodą. Taki roztwór powinien przed farbowaniem postać kilkanaście godzin – najlepiej całą noc. Potem tuż przed farbowaniem roztwór zagotowujemy, dodajemy łyżeczkę octu i wkładamy jaja. A teraz do sedna – w czym farbować na jaki kolor?
- Łupiny cebuli zwykłej (pomarańczowo-brązowe)
- Kora dębu, łupinki orzecha włoskiego (kolor czarny)
- Kurkuma, curry (kolor żółty)
- Burak, sok z buraka (kolor różowy)
- Pędy młodego żyta (zielone)
- Mrożone maliny lub żurawiny (jasny czerwony)
- Kapusta fioletowa (granatowy, fioletowy)
- Szpinak (jasno zielony)
- Natka pietruszki, pokrzywa (zielony)
- Kawa, kakao, mocna herbata (brązowy)
U mnie w domu babcia zawsze malowała jajka w łupinach cebuli
Tak samo jak robiła to jej babka. W tym roku z chłopakiem też wykorzystaliśmy ten patent – przynajmniej nie zafarbował mi znowu na niebiesko stołu 
W tym roku również robiłam pisanki eko barwnikami. Wyszły piękne.
Dziękuje za poradze!
Genialny pomysł, wypróbowałam go w tym roku i sprawdził się w 100%
Super pomysł, szkoda, że znalazłam go dopiero po świętach. W przyszłym roku na pewno skorzystam.
Bardzo przydatny artykuł
Do dzisiaj nie wiedziałam ze z podstawowych produktów w domu można zrobić barwnik na jajka.
Super artykuł.