Czekolada z robakami

Czekolada z insektami sposobem na problemy z zapasami żywności

W kawiarence funkcjonującej przy Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu pojawiła się propozycja, która może szokować. Mowa o wysokobiałkowej czekoladzie z… owadami.  Pomysłodawcami  owadziej czekolady są studenci przynależący do koła kuchni molekularnej z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Dlaczego właśnie owady? Odpowiedź wydaje się zgoła oczywista – niektóre owady zawierają spore ilości białka, a za to mało tłuszczu. Co więcej, owady zawierają wiele mikroelementów, w tym żelazo i potas.

Przewodnicząca koła naukowego młodych biologów, doktor Anna Żołnierczyk postawiła sobie za cel, aby zmienić podejście Polaków do żywności z insektami. Doktor Żołnierczyk przywołuje statystyki, z których wynika, że do 2050 roku, na świecie pojawią się liczne problemy związane z żywnością i być może będziemy potrzebowali nawet dwa razy więcej jedzenia aniżeli dzisiaj! I to właśnie dlatego powinniśmy próbować nowych potraw, nowych produktów, których dziś choć moglibyśmy – nie jemy.