Jak myć cytrusy?

Jak dobrze myć owoce egzotyczne?

Lubisz cytrusy? Czy przed obieraniem owocu myjesz go dokładnie? Dowiedz się czy przygotowujesz się do zjedzenia ulubionego owocu we właściwy sposób.

Wiele osób błędnie sądzi, że skoro nie będą zjadać skóry, mycie cytrusów nie jest konieczne. Zastanawialiście się kiedyś jak to jest, że owoce zbierane na drugim końcu świata, leżące w skrzynkach są takie piękne czyste i świecące? Odpowiedź jest prosta – są woskowane. Istnieje wiele preparatów stosowanych do woskowania cytrusów – niektóre są bezpieczne, jednak są i takie, które są dla nas bardzo niewskazane. Do najczęściej stosowanych środków nabłyszczających owoce cytrusowe należą: wosk pszczeli (e901), wosk carnauba (E903) i szelak (E904).

Wosk pszczeli (zarówno biały, jak i żółty) to substancja pochodzenia naturalnego, w 100% bezpieczna.

Szelak również jest substancją naturalną, jednak jej pochodzenie budzi mieszane uczucia. To wydzielina czerwców, które pasożytują na tropikalnych drzewach – jest ona warstwą ochronną skorupy larw czerwców. W kontakcie z ludzką skórą często wywołuje alergie i podrażnia skórę.

Wosk carnauba to wosk naturalny, który pozyskuje się z liści palmy Copernicia Cerifera. Użycie tego wosku w niektórych przypadkach może powodować silne reakcje alergiczne, jak również kontaktowe zapalenie skóry. Nierzadko prowadzi też do podrażnienia żołądka.

Do niektórych owoców egzotycznych (np. mandarynek) używa się także środków grzybobójczych, co ma uchronić owoce przed pleśnieniem. W tym celu stosuje się na przykład imazalil. Jest to środek silnie toksyczny – najprawdopodobniej uszkadza układ nerwowy, może także powodować bezpłodność.

Jak myć owoce egzotyczne?

Samo opłukanie ich pod bieżącą wodą to zdecydowanie za mało. Przede wszystkim wyposażmy się w szczotkę do szczotkowania cytrusów – szczotkujmy je pod bardzo ciepłą wodą (70 stopni). Dodatkowo, tuż przed obraniem warto owoc sparzyć gorącą wodą, tuż po zagotowaniu. Po umyciu owoców, należy dokładnie umyć dłonie mydłem.