Anyż

Anyż – gwiazda wśród przypraw

Anyż – magiczne gwiazdki prosto z natury

 

Anyż to fantastyczna roślina, która w Polskiej kuchni jest bardzo niedoceniana. A szkoda, bo możemy jej wiele zawdzięczać. Badian właściwy lub anyż gwiaździsty (z takimi nazwami możemy również spotkać się w literaturze) to Illicum verum czyli pocieszyciel jelit – znany jest ludzkości od ponad 2 tysięcy lat. Rośnie na drzewie, przyjmując formę szyszki. Pierwotnie uprawiany głównie w Chinach i Wietnamie, a także Indiach. Anyż lubi żyzną odwodnioną glebę i subtropikalny klimat.

Anyż to prawdziwa gwiazda w świecie przypraw! Skład chemiczny anyżu zaskakuje! Bogaty w antyoksydanty, żelazo, witaminę C, potas, wapń i magnez. W anyżu znajdziemy również kwas szikimowy, który na ogromne znaczenie pro-zdrowotne. Kwas szikimowy stanowi około 7% wagi przyprawy. Kwas szikimowy jest jednym z głównych aktywnych składników leków…na grypę. Anyżowi przypisuje się liczne właściwości pro-zdrowotne, głównie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne.

Anyż właściwy, spożywany w formie odwaru lub dodawany do potraw może przysporzyć wielu pozytywnych reakcji – pomoże w bezsenności jako naturalny środek uspokajający, wesprze w walce z problemami skórnymi, poprawi niskie libido, wyreguluje wysoki poziom cukru we krwi. Jest również polecamy w trosce o dobrą kondycję przewodu pokarmowego i jelit.

Ale uwaga! Anyż może wywołać alergię – nie powinny również spożywać go kobiety w ciąży i matki karmiące oraz dzieci do pięciu lat.

Niestety, istnieje także roślina podobna do anyżu gwiaździstego  – anyż japoński, która jest toksyczna i silnie trująca, należy więc kupować anyż wyłącznie ze sprawdzonego źródła.