Złoto ogrodników

Złoto ogrodników

Sezon działkowy już za rogiem – wkrótce znowu będziemy odwiedzać swoje ogródki  i działki , w których uprawiamy ulubione rośliny. Jeśli chcesz być ogrodnikiem w 100% wykorzystujących potencjał swojego ogrodu, powinieneś przygotowywać kompost z własnych zasobów. O czym pamiętać przygotowując kompost i jak się do tego zabrać?

Złoto ogrodników, bo tak bywa nazywany kompost, możemy przygotować na bazie wielu „odpadów” z ogrodu – obierków z warzyw, owoców, skoszonej trawy, zgarbionych liści czy przyciętych gałęzi. Przygotowywany samodzielnie, wykonany  ekologicznych składników kompost jest w 100% bezpieczny i skuteczny.

Ogólnie, zasada kompostowania opiera się na zamkniętym obiegu materii w środowisku naturalnym. Dzięki mikroorganizmom takim jak bakterie, grzyby czy dżdżownice, odpady naturalne są rozkładane, a trawione przez owe organizmy  produkują energię cieplną. Wówczas do akcji wkraczają dżdżownice tworzące próchnicę (humifikacja). Później kompost dojrzewa. Kompostowanie trwa w sumie  około 18 miesięcy.

Czego nie kompostować? Przede wszystkim liści  dębu i orzecha, kamieni, papieru, szkła, chwastów z dużą ilością nasion, kości, mięsa, skórek z cytrusów.

Prowadząc własny kompostownik warto wyposażyć się w ekologiczne środki przyspieszające rozkład materii – dzięki temu kompost szybciej będzie się „trawił”.