Mrożenie w słoikach

Mrożenie w szkle

Jednym ze sposobów przechowywania żywności, czy w zasadzie wręcz jej magazynowania, jest mrożenie. Oczywiście w samej kwestii tego typu przerabiania…
4 września 2018/by Urszula Akinyemi
Foto: https://www.dailybreak.com/break/guy-sells-hot-dog-water-and-claims-health-benefits

Parówkowa woda…zdrowia nie doda!

Jeszcze kilka miesięcy temu zachwycaliśmy się wodą kokosową  - oczywiście nie dosłownie, jednak ten produkt podbijał europejskie rynki. Czy teraz…
4 sierpnia 2018/by Urszula Akinyemi
Róża Janusz Scoby

SCOBY – jadalne naczynia

Polska wydała na świat już niejednego młodego zdolnego projektanta. Mamy nadzieję, że dokładnie tak będzie z Różą Janusz, absolwentką poznańskiej…
12 lipca 2018/by Urszula Akinyemi
Plastikowe naczynia

Ogranicz plastik w swoim otoczeniu

Ostatnio zewsząd docierają do nas sygnały o dziko żyjących zwierzętach, które giną na skutek... zatrucia lub zatkania plastikiem. Problem ten dotyczy…
12 czerwca 2018/by Urszula Akinyemi
Yuba źródło: Wikipedia (autor: Taman Renyah)

Yuba – kożuch zamiast kurczaka?

Absolutny wegański hit, który być może wkrótce podbije również podniebienia Polaków. Yuba czyli wschodni specjał przedstawiany jako substytut…
2 maja 2018/by Urszula Akinyemi
Złoto ogrodników

Złoto ogrodników

Sezon działkowy już za rogiem – wkrótce znowu będziemy odwiedzać swoje ogródki  i działki , w których uprawiamy ulubione rośliny. Jeśli chcesz…
20 kwietnia 2018/by Urszula Akinyemi
Anyż

Anyż – gwiazda wśród przypraw

Anyż – magiczne gwiazdki prosto z natury   Anyż to fantastyczna roślina, która w Polskiej kuchni jest bardzo niedoceniana. A szkoda, bo…
18 kwietnia 2018/by Urszula Akinyemi
Ekologiczne farbowanie jajek

Domowe farbowanie jajek

Ekologiczne farbowanie jajek Co prawda Wielkanoc już za nami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zaczerpnąć inspiracji na kolejne święta! Jeśli…
3 kwietnia 2018/by Urszula Akinyemi
Podziel się posiłkiem

Podziel się posiłkiem

Pisaliśmy już o Jadłodzielniach i o idei foodsharingu. Teraz ten temat przypominamy, ponieważ nadarza się ku temu okazja. Święta Wielkanocne to…
3 kwietnia 2018/by Urszula Akinyemi
Dzień Kobiet

Ekologiczny Dzień Kobiet

Dzień Kobiet to święto, które przez niektórych prześmiewczo nazywane jest komunistycznym przeżytkiem. Ale mimo wszystko wiele Pań ceni sobie ten…
8 marca 2018/by Urszula Akinyemi
Sorgo źródło: wikipedia.pl

Sorgo – surowiec przeszłości i przyszłości?

Brzmi prawie jak Zorro, ale nie ma z tą postacią absolutnie nic wspólnego. Czym jest sorgo i dlaczego zachwyca się nim coraz więcej osób? Sorgo…
3 marca 2018/by Urszula Akinyemi
Zatkany zlew

Ekologiczne sposoby na zatkane rury

Zatkane odpływy i przytkane zlewy to problem, z którym nie raz przyszło zmierzyć się każdej Pani domu (i nie tylko Pani!). Jak radzić sobie w takich…
18 stycznia 2018/by Urszula Akinyemi
Jak myć cytrusy?

Jak dobrze myć owoce egzotyczne?

Lubisz cytrusy? Czy przed obieraniem owocu myjesz go dokładnie? Dowiedz się czy przygotowujesz się do zjedzenia ulubionego owocu we właściwy sposób. Wiele…
5 stycznia 2018/by Urszula Akinyemi
Filozofia zero-waste

Zerowaste

Filozofia zerowaste bije rekordy popularności – chęć bycia bliżej z naturą staje się dla świadomych problemów ekologicznych mieszkańców Ziemi…
20 grudnia 2017/by Urszula Akinyemi
Czym dokarmiać ptaki?

Czym dokarmiać ptaki?

Nadeszła zima – pora roku, którą jedni kochają, a inni nienawidzą. To pora roku w której nasi bracia mniejsi mogą potrzebować naszego wsparcia.…
16 grudnia 2017/by Urszula Akinyemi
Jak oszczędzać wodę bez zmywarki

Jak oszczędzać wodę bez zmywarki?

Zmywanie naczyń to czynność bez której nie wyobrażamy sobie funkcjonowania. Już od jakiegoś czasu wiadomo, że zmywarki do naczyń – choć są…
2 grudnia 2017/by Urszula Akinyemi
Jadłodzielnia

Jadłodzielnia

Jadłodzielnia to rozwiązanie, które coraz częściej spotykane jest w Polskich miastach. Czym jest? Jak działa i gdzie można znaleźć jadłodzielnie? Jadłodzielnia…
29 października 2017/by Urszula Akinyemi
ECO forms

EcoForms – ekologiczne doniczki  

Kwiaty doniczkowe zdobią wnętrza domów, mieszkań, biur, sklepów i urzędów. Najczęściej donice sadzone są w duże plastykowe doniczki – takie…
10 października 2017/by Urszula Akinyemi
Butelki z alg

Biodegradowalna butelka z alg

Targi dizajnu Design March 2016 obfitowały w wiele ciekawych proekologicznych projektów. Jednym z takich ciekawych projektów była propozycja islandzkiego…
7 września 2017/by Urszula Akinyemi
Greentest

Testery żywności Greentest

Zdrowa i bezpieczna żywność odgrywa w naszym życiu coraz istotniejszą rolę. Produktom, które trafiają do naszych zakupowych koszyków stawiamy…
1 września 2017/by Urszula Akinyemi
Czekolada z robakami

Czekolada z insektami sposobem na problemy z zapasami żywności

W kawiarence funkcjonującej przy Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu pojawiła się propozycja, która może szokować. Mowa o wysokobiałkowej…
11 lipca 2017/by Urszula Akinyemi
Rumianek

Rośliny na które latem koniecznie trzeba uważać!

Wiosna i lato to pory roku, kiedy czas zdecydowanie chętniej spędzamy na wolnym powietrzu niż w czterech kątach. Wakacyjne spacery to również znakomita…
3 lipca 2017/by Urszula Akinyemi
Jiaogulan

Jiaogulan

 Jiaogulan czyli nowy superfood na rynku. Gynostemma czyli jiaogulan, to roślina, która stosowana jest od dawna w medycynie chińskiej – teraz zawitała…
8 czerwca 2017/by Urszula Akinyemi
Naturalne konserwanty

Naturalne konserwanty w Twoim domu

Rynek żywności zalewa fala niemal zupełnie sztucznych produktów. Obserwujemy z jak wielkim rozmachem producenci żywności w sposób sztuczny konserwują…
3 czerwca 2017/by Urszula Akinyemi
Jajka "3"

Żegnamy się z trójkami!

Dyskonty i niektóre markety rezygnują z jajek „3” – to doskonała wiadomość na fanów ekologicznej żywności oraz dla amatorów jajek od szczęśliwych…
15 maja 2017/by Urszula Akinyemi
Wegetarianizm

Fleksitarianizm

Wegetarianizm i ucieczka od mięsa dla jednych są wyborem, dla innych koniecznością. Weganie to grupa idąca jeszcze dalej – nie tylko mięso, ale…
19 kwietnia 2017/by Urszula Akinyemi
Brzoza

Sok z Brzozy – napój przyszłości

Woda brzozowa to napój bardzo popularny, zwłaszcza w kręgu sympatyków medycyny alternatywnej. A wiosna jest najlepszą porą roku na zbieranie soku…
11 kwietnia 2017/by Urszula Akinyemi
Pisanki - ekologiczne barwienie

Ekologiczne pisanki

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. A jak Wielkanoc to pisanki, kraszanki i inne jajeczna ozdoby. Jak wykonać ekologiczne farbowanie jajek? Jakich…
10 kwietnia 2017/by Urszula Akinyemi

Roszponka – królowa sałat

Roszponka – smacznie i zdrowo Roszponka to warzywo znane od wieków. Do łask wróciło w momencie, gdy na topie znalazły się sałaty z użyciem…
30 marca 2017/by Urszula Akinyemi

Maniok – z czym to się je?

Często przybliżamy Wam różne egzotyczne owoce, warzywa i rośliny. Dzisiaj pora na maniok. Pod względem ilościowym, maniok jest jednym z najczęściej…
23 marca 2017/by Urszula Akinyemi

Chia – czy ja wiem?

Nasiona chia to zdecydowany faworyt jeśli chodzi o tytuł superfoods 2017 - to małe nasionka o których było bardzo głośno. Chia, czyli szałwia hiszpańska…
28 lutego 2017/by Urszula Akinyemi

Moringa

Era superfood trwa. Była już moda na olej kokosowy, chię, spirulinę, macę. Teraz czas na Moringę. Moringa to azjaycka roślina, która w Polsce jest…
11 lutego 2017/by Urszula Akinyemi
Kasza bulgur

Kasza Bulgur

Nazwa Bulgur brzmi dla ciebie jak węgierskie imię? A może bardziej kojarzy ci się z bulgotaniem? Tu już jesteśmy bliżej - bulgur to nazwa jednej…
8 lutego 2017/by Urszula Akinyemi
happy-egg

Happy Egg

Firma Happy Egg z Tajwanu opatentowała niedawno innowacyjne opakowanie na jaja, w którym te rzekomo nigdy się nie potłuką. Czy już wkrótce na zawsze…
4 lutego 2017/by Urszula Akinyemi

Rakotwórcza Nutella

Jakiś czas temu media opanowała smutna wiadomość - popularny krem czekoladowo-orzechowy jest rakotwórczy. Miliony ludzi na całym świecie zostały…
26 stycznia 2017/by Urszula Akinyemi

Antybiotyk prosto z natury

Sezon chorobowy w pełni – o przeziębienie nie trudno, a o grypę jeszcze łatwiej. Co zrobić, żeby uchronić się przed choróbskiem? Zatroszczyć…
20 stycznia 2017/by Urszula Akinyemi

Amarantus – z czym to się „je”?

Amarantus, który odkrywamy na nowo, znany jest ludzkości od starożytności. Jest to roślina, która kusi nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim…
17 stycznia 2017/by Urszula Akinyemi
Jarmuż

Jarmuż – zielone złoto z ogrodu

Jarmuż to roślina znana nam od dawna, jednak dopiero od pewnego czasu wraca do łask. Jarmuż to obowiązkowy niemal składnik diety każdego weganina…
15 stycznia 2017/by Urszula Akinyemi

Dokarmianie ptaków – co należy wiedzieć

Późną jesienią i zimą, wielu mieszkańców miast dokarmia ptaki. Czy robimy to dobrze? O czym wiedzieć i o czym pamiętać, żeby ptakom rzeczywiście…
9 stycznia 2017/by Urszula Akinyemi

Ekologiczne torebki na śniadanie

Śniadanie zabieramy ze sobą codziennie do szkoły, na uczelnię, do pracy, a nawet do parku. Pakujemy różnie, w zależności od upodobania – do woreczka,…
16 grudnia 2016/by Urszula Akinyemi

Daktyle – owocowe złoto

Daktyle kojarzymy przede wszystkim z suszoną formą, przypominającą nieco suszoną śliwkę. Daktyle są z człowiekiem od niepamiętnych czasów –…
16 grudnia 2016/by Urszula Akinyemi

Naturalna laska pełna zdrowia

Cynamon – przyprawa, która kojarzy nam się głównie z jesienią i zimą, ze świętami i piernikami. Ale co wiemy o tej korzennej przyprawie? Czy…
14 grudnia 2016/by Urszula Akinyemi

Czekolada o niesamowitych właściwościach

W szwajcarskich zakładach produkcji czekolady, pewien znany szwajcarski cukiernik (już wkrótce znany zapewne jako zbawiciel kobiet) wynalazł czekoladę…
26 listopada 2016/by Urszula Akinyemi
Kukurydziane naczynia

Kukurydziane naczynia podbijają świat!

Naczynia wykonane z kukurydzy zagościły w światowych kuchniach już jakiś czas temu. Wiele osób zastanawia się, czy skoro są tak przyjazne człowiekowi…
20 października 2016/by Urszula Akinyemi
źródło: www.wikipedia.pl

Mandragora – tajemnicza roślina

Mandragora to tajemnicza roślina, którą większość współczesnych ludzi kojarzy jedynie z Harrym Potterem, a przecież niesłusznie, bo jest to,…
19 października 2016/by Urszula Akinyemi
Rambutan

Rambutan – włochaty owoc

Po raz kolejny przybliżamy Wam postać egzotycznego owocu, który choć w Polsce jest raczej nieznany, zjadamy go coraz częściej – świadomie lub…
13 października 2016/by Urszula Akinyemi
Zrób sobie mleko

Zrób sobie mleko!

Mleko roślinne bije wszelkie rekordy popularności. Na rynku dostępnych jest coraz więcej różnych rodzajów mleka roślinnego, począwszy od mleka…
13 września 2016/by Urszula Akinyemi
Kakaowiec

Kakaowiec – lepszy niż zwykła czekolada!

Kupując czekoladę najczęściej myślimy, że powstaje ona z kakao. I w gruncie rzeczy w dużym uproszczeniu można przyjąć, że czekolada to tłuszcz,…
1 września 2016/by Urszula Akinyemi
Kompostownik

Recykling organiczny

Tyle się słyszy o recyklingu – a to plastik, a to szkło, a to papier, a to nawet stare części samochodowe. A co z roślinami? Czy one też mogą…
29 sierpnia 2016/by Urszula Akinyemi
Agrest zielony

Agrest – czyli małe owocowe kuleczki

Agrest – dla najmłodszych to prawdziwie egzotyczny owoc, dla nieco starszych cudowne wspomnienie dzieciństwa. Czym jest ten owoc, który powoli wraca…
28 sierpnia 2016/by Urszula Akinyemi

Jadalne kwiaty – jak urozmaicić nasze talerze?

Kwiaty na talerzach znamy głównie z topowych programów kulinarnych w telewizji. A co gdyby tak spróbować urozmaicić nasze talerze pięknymi kolorowymi…
23 sierpnia 2016/by Urszula Akinyemi

Przeciwbólowo – naturalnie!

Po leki przeciwbólowe sięgamy często - zdecydowanie ZA często. Powszechnie idziemy na łatwiznę i gdy tylko rozboli nas głowa od razu sięgamy po…
22 lipca 2016/by Urszula Akinyemi

Topinambur wraca do łask

Topinambur, czyli inaczej słonecznik bulwiasty, to roślina, która kiedyś święciła triumfy w Europie. Dziś zapomniana powoli wraca do łask. Nazwa…
20 lipca 2016/by Urszula Akinyemi

Talerze z liści

O tym, że ludzie jedzą z liści wiedzieli już przedstawiciele pierwotnych ludów egzotycznych terenów, którzy po prostu zrywali liście i zjadali…
19 lipca 2016/by Urszula Akinyemi

Dobro z natury- warzywne i owocowe kosmetyki

Matka natura dobrze wiedziała co dla Nas robi – wyposażyła nas w setki ekologicznych naturalnych i całkiem niezłych kosmetyków dostępnych w ogrodzie…
8 lipca 2016/by Urszula Akinyemi

Naturalne sposoby w walce z komarami

Dni robią się coraz cieplejsze i coraz więcej czasu chcemy przebywać na świeżym powietrzu. Niestety, nieproszone dołączają do nas chmary komarów.…
24 czerwca 2016/by Urszula Akinyemi
Kasza jaglana

O co chodzi z tą kaszą jaglaną?

Kasza jaglana od jakiegoś czasu atakuje nas w zasadzie z każdej możliwej strony. Czy rzeczywiście jest tak wspaniała, jak się nam mówi? Kasza…
13 czerwca 2016/by Urszula Akinyemi

Jakie ekologiczne certyfikaty warto znać i kojarzyć?

Ekologiczne produkty zalewają polski rynek prawdziwymi strumieniami. Zastanówmy się jednak które z nich tak naprawdę są ekologiczne, a które tylko…
3 czerwca 2016/by Urszula Akinyemi
Mleko z laboratorium

Mleko z próbówki

Pisaliśmy już o mięsie z próbówki – czas na mleko z laboratorium. Choć już dziś wielu osobom wydaje się, że mleko sprzedawane w kartonach ma…
29 maja 2016/by Urszula Akinyemi
Ekologiczne grillowanie

ZDROWE GRILLOWANIE czyli jak grillować zdrowo, ekologicznie i smacznie?

Sezon grillowy w pełni! Jak grillować by było smacznie i zdrowo? Podpowiadamy J Po pierwsze – wybierz odpowiedni grill Najzdrowsze, ale i najmniej…
18 maja 2016/by Urszula Akinyemi
GreenBottle

Kartonowa butelka na wino?

Wino w kartonowym opakowaniu (takim jak na mleko czy sok) kojarzy nam się raczej z tanimi trunkami, takimi wybieranymi przez środowiska marginesu społecznego…
14 maja 2016/by Urszula Akinyemi
Kawiarnia z jeżami

Kawiarnia z jeżami

Na całym świecie jak grzyby po deszczu wyrastają nowe kawiarnie. Coraz trudniej otworzyć kawiarnię, która przyciągnie tłumy i będzie się wyróżniać…
4 maja 2016/by Urszula Akinyemi
Solarball

Solarball czyli o ekologicznej piłce

Choć nazwa tego produktu może kojarzyć się z piłką do gry, z grą nie ma nic wspólnego. Jonathan Liow, absolwent Uniwersytetu Monash zaprojektował…
1 maja 2016/by Urszula Akinyemi
Jak długo trzymać dokumenty

Papierologia praktyczna, czyli ile czasu trzymać dokumenty

Choć z pozoru temat może wydać się mało ekologiczny, tak naprawdę to kwestia ważna i często ignorowana.  A warto wiedzieć ile czasu trzymać…
22 kwietnia 2016/by Urszula Akinyemi
Zużyte baterie

OŁÓW – skrajnie niebezpieczny, a tak nam bliski

Polacy zużywają rocznie około 290 milionów baterii (różnego typu i wielkości) – jest to ogromna ilość, a  przy okazji zatrważające  pokłady…
20 kwietnia 2016/by Urszula Akinyemi
Drukarka 3D

Drukarka 3D na glinę

Drukarka 3D zrewolucjonizowała świat. To niepozorne urządzenie sprawiło, że w wielu dziedzinach naszego życia wiele spraw poszło szybciej, taniej,…
12 kwietnia 2016/by Urszula Akinyemi
Durian

DURIAN – tajemniczy owoc

Kto z Was słyszał o durianie? No właśnie – odsetek osób, które w tej sekundzie stwierdzą „o czym?” jest bardzo duży. Owoc durianu nazywany…
27 marca 2016/by Urszula Akinyemi
cieciorka

Co zamiast mięsa? Ciecierzyca!

Coraz więcej osób przechodzi na wegetarianizm, lub nawet skrajną jego formę czyli weganizm. Czym osoby które rezygnują z mięsa mogą je zastąpić?…
20 marca 2016/by Urszula Akinyemi
Naczynia Wasara

Wasara, czyli jednorazowe naczynia z bambusa

Produkty Wasara, to produkty japońskiego producenta wykonane niemal w całości z bambusa i włókien trzciny cukrowej. Naczynia zostały wykonane z materiałów,…
1 marca 2016/by Urszula Akinyemi
Dokarmianie zwierząt

Dokarmianie zwierząt w czasie zimy

Zima to czas trudny nie tylko dla ludzi, którzy nie lubią zimna, ale przede wszystkim dla wolno bytujących zwierząt. Na szczęście możemy im pomóc…
5 lutego 2016/by Urszula Akinyemi
Dywan z mchu

Żywy dywan

Mech w łazience Jesteś eko? Z pewnością zwrócisz więc uwagę na łazienkowy dywan z mchu. Jest on w pełni ekologiczny i wymaga niewiele troski.…
14 stycznia 2016/by Urszula Akinyemi
Podrabiane jajka

Podrabiane jajka

Czego to Chińczycy nie wymyślą… Powszechnie wiadomo, że kury znoszą jajka. Chińczycy dowiedli jednak, że można mieć jajka bez ich absolutnego…
11 stycznia 2016/by Urszula Akinyemi
http://skippingrockslab.com/ooho!-the-edible-water-blob.html

Jadalna butelka Ooho!

Czy istnieją alternatywy dla plastikowych butelek, z których tak bardzo uwielbiamy pić napoje? Plastikowe butelki to plaga naszego konsumpcyjnego społeczeństwa…
4 stycznia 2016/by Urszula Akinyemi
Szklanka wody

Woda kranowa w restauracjach

Woda z kranu Wyobrażacie sobie taką sytuację? Przychodzicie do wytwornej restauracji, a tam… woda z kranu. Brzmi nieprawdopodobnie? A jednak. Na…
11 grudnia 2015/by Urszula Akinyemi
Food is free

Food is free

Popularna inicjatywa Food is free to popularna w krajach zachodnich inicjatywa polegająca na uprawianiu przydomowych ogródków i dzieleniu się nimi…
10 grudnia 2015/by Urszula Akinyemi
Mięso z próbówki

Mięso z in vitro

Rośnie zapotrzebowanie na mięso Postęp naukowy nie zna granic. Również w branży spożywczej. Naukowcy szacują, iż w ciągu kilku najbliższych…
6 grudnia 2015/by Urszula Akinyemi
Pies i noworodek

Pies uchroni dziecko przed alergią i astmą

Każdy właściciel czworonożnego stworzenia domowego (głównie psów) wie, że zwierzak podnosi odporność człowieka, który dłużej z nim przebywa.…
13 listopada 2015/by Urszula Akinyemi
Ekologiczne wesele

EKOLOGICZNE WESELE – jak zorganizować i czy warto?

Zwolennicy ekologicznego trybu życia starają się w jak największym stopniu wieść ekologiczne życie. W niektórych sytuacjach może się to okazać…
4 listopada 2015/by Urszula Akinyemi
Escherichia Coli

Bakterie jelitowe produkują paliwo

Pałeczka okrężnicy Bakteria E.coli (Escherichia coli), zwana także pałeczką okrężnicy, to bakteria jelitowa, która bierze udział w rozkładzie…
31 października 2015/by Urszula Akinyemi
Marnowanie żywności

 Polacy marnują jedzenie na potęgę!

Niestety jak wskazują badania, Polacy marnują coraz więcej jedzenia, które ląduje w koszach.  W wyniku badań przeprowadzonych przez instytut badań…
27 października 2015/by Urszula Akinyemi
Hotel dla owadów

Hotele dla owadów

Do czego służy? Hotele dla owadów odgrywają bardzo dużą rolę w ekologii. Są bardzo pożyteczne ze względu na przedłużenie ich populacji. Owady…
12 października 2015/by Urszula Akinyemi
Oszczędzanie energii

Oszczędzanie po polsku!

Oszczędzanie energii w domu po Polsku! Jesteśmy coraz bardziej świadomi tego, że w naszych domach zużywa się coraz więcej niepotrzebnej, a w zasadzie…
21 września 2015/by Urszula Akinyemi
EKO-zmywarka

Ekologicznie ze zmywarką

Jeśli ekologiczny styl życia jest ci bliski z pewnością wiesz, że jednym ze sposobów wprowadzania oszczędności na wodzie i czasie jest zmywarka.…
16 września 2015/by Urszula Akinyemi
Kaloryfery przed sezonem

Przygotuj kaloryfery do sezonu

Choć jesień jeszcze nie nastała, warto już teraz przygotować się do zbliżającej się jesieni. A jeśli jesień to i remonty, modernizacje itd.…
2 września 2015/by Urszula Akinyemi
Perlator

Perlator – więcej wody w tej samej cenie

Jak być bardziej ekologicznym w domu? Jak oszczędzać na rachunkach za wodę? Warto sprawdzić czym są i jak działają perlatory. Co to jest perlator? Perlator…
8 sierpnia 2015/by Urszula Akinyemi
Stevia

Stewia – ekologiczny i zdrowy cukier:)

Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że biały cukier nie sprzyja naszemu zdrowiu - wszyscy szukamy zatem rozwiązań, które pozwolą nam zastąpić…
6 sierpnia 2015/by Urszula Akinyemi

Odkurzacz do resztek jedzenia – BIO CLEAN

Na taki wynalazek czekał cały świat! W każdym domu zdarza się przecież, że zostają pewne resztki żywności z którymi nie wiadomo co zrobić.…
4 sierpnia 2015/by Urszula Akinyemi
Świece

Sojowe świece – lepsze niż zwykłe?

Obecnie na rynku świec można znaleźć wiele różnych produktów – są świece na bazie wosku, parafiny, wosku pszczelego, silikonu, a nawet świece…
28 lipca 2015/by Urszula Akinyemi
Mydło domowej produkcji

Czy z tłuszczu ze smażenia można coś wyczarować?

Okazuje się, że tak! Tłuszcz po smażeniu można bardzo dobrze wykorzystać. Da się go przerobić na mydło gospodarcze! Artykuł ten wcale nie jest…
17 lipca 2015/by Urszula Akinyemi
Ekokula

Ekokula – nowa metoda na ekologiczne pranie

Ekokula to znakomita alternatywa dla proszku do prania, płynu do prania czy nawet orzechów piorących. Ekokula działa na bardzo podobnej zasadzie jak…
16 lipca 2015/by Urszula Akinyemi

Szybkowar – szybkie, zdrowe, ekologiczne gotowanie

Pewnie nie raz w twoim otoczeniu padło hasło: SZYBKOWAR! Szybkowar szybkowar…co to takiego? Może wiesz, ale może jednak nie? Szybkowary były kiedyś…
10 czerwca 2015/by Urszula Akinyemi

Nowalijki – kupować, czy nie?

Wiosna, ach to ty… Wiosna w pełni, a w sklepach półki uginają się od kolorowych i świeżych warzyw. Ale czy na pewno zdrowych? No właśnie, przyjrzyjmy…
28 kwietnia 2015/by Urszula Akinyemi

Toksyczne odpady w naszych domach

Toksyczne elementy w naszych domach Czy zastanawiałeś/aś się kiedyś czy Twój dom jest w pełni bezpieczny? Możemy cię zapewnić, że w niemal…
8 kwietnia 2015/by Urszula Akinyemi

Co warto wiedzieć o dodatkach do żywności?

Dodatki do żywności – czym są? Niemal w każdej żywności możemy odnaleźć jakieś dodatki, mające na celu ulepszyć smak lub na dłużej zachować…
6 marca 2015/by Urszula Akinyemi

Warzywa i owoce – świeże i zdrowe na dłużej

Warzywa i owoce stanowią sporą część naszego codziennego pożywienia. Wielu osobom brakuje czasu by codziennie robić zakupy i chodzić do sklepu…
23 lutego 2015/by Urszula Akinyemi
Danie z seitanu

Seitan czyli mięso…z mąki!

Seitan to chińskie mięso przygotowane z mąki pszennej, a w zasadzie z glutenu pszennego. Jest to „twór”, który dobrze przygotowany i przyprawiony…
7 stycznia 2015/by Urszula Akinyemi

Cytryna w nowej odsłonie!

Cytryna jest darem natury, który możemy wykorzystać nie tylko w celach spożywczych. Z powodzeniem zastąpi środki owadobójcze, odkażające czy czyszczące.…
18 grudnia 2014/by Urszula Akinyemi

LOCAVORE czyli jedz lokalnie, myśl globalnie!

Nowe pojęcie locavore, które od pewnego czasu funkcjonuje również w świadomości Polaków wiąże się z pewną filozofią jedzenia. Czym się charakteryzuje?…
4 grudnia 2014/by Urszula Akinyemi

Ekologiczne i jadalne (!) naczynia z otrębów!

Zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednia dieta, uprawianie sportu, pozytywne nastawienie do życia oraz odpowiedni wypoczynek. Zdrowy tryb życia to…
4 grudnia 2014/by Urszula Akinyemi

Ekologicznie w kuchni

Przepis na ekologiczną kuchnię Świadomość ekologiczna wśród konsumentów ciągle wzrasta. Jak zadbać o ekologię w kuchni? Przeczytaj nasz przepis…
4 grudnia 2014/by Urszula Akinyemi

Ekologiczne życie – od czego zacząć

Czy znane jest Ci powiedzenie „ chcesz coś zmienić, zacznij od siebie”? W przypadku chęci życia w ekologicznym świecie – to hasło jest jak…
4 grudnia 2014/by Urszula Akinyemi
Blog Posts
Strony
Kategorie
Miesięcznie