
Ręka Buddy czyli cytron
Kolejna fascynująca roślina na przysłowiowej 'tapecie'. Tym razem opowiemy co nieco o ręce buddy. Ta ciekawie nazwana roślina charakteryzuje się…
29 marca 2019/by Urszula Akinyemi
Biologiczne środki czyszczące prosto z Polski!
Polska firma Ekob-TBA od ponad 20 lat zajmuje się produkcją biopreparatów, które z powodzeniem stosowane są w polskich (i nie tylko) domach i firmach…
13 marca 2019/by Urszula Akinyemi
Galangal
Chyba wszyscy jesteśmy już przyzwyczajeni do tego, że co jakiś czas dochodzą do nas wieści o nowościach ze świata flory. Pojawiają się doniesienia…
5 marca 2019/by Urszula Akinyemi
Psie i kocie jedzenie bez stresu
W tym miesiącu psie dobro wyjątkowo leży nam na sercu. Było już o karmie, która być może zrewolucjonizuje nasze podejście do efektu cieplarnianego,…
31 stycznia 2019/by Urszula Akinyemi
Czy na pewno wiesz, co jesz?
Żywność jest kontrolowana w coraz większym stopniu - to cieszy, ponieważ pozwala mieć nadzieję, że na nasze stoły trafia jedzenie rzeczywiście…
11 stycznia 2019/by Urszula Akinyemi
Czekolada z jarmużem
Wegańska żywność cieszy się coraz większym powodzeniem - wynika to przede wszystkim z rosnącej popularności kuchni bezmięsnej. Na rynku pojawia…
24 października 2018/by Urszula Akinyemi
Zero-waste fast-food
Czy frytki mogą być niemal zero-waste? Okazuje się, że tak Grupa projektantów, którym szczególnie na sercu leży dobro środowiska naturalnego,…
21 października 2018/by Urszula Akinyemi
Domowa oczyszczalnia ścieków
Czy oczyszczalnię ścieków można również urządzić w domu? Okazuje się, że tak! Projektant PRAKTIK GAOSH stworzył projekt domowej mini oczyszczalni…
1 października 2018/by Urszula Akinyemi
Co z tymi bananami?
Ostatnimi czasy w niektórych sklepach dało się zauważyć liczne działania związane z... bananami. Przy sklepowych koszach i półkach z tymi egzotycznymi…
26 września 2018/by Urszula Akinyemi
Mrożenie w szkle
Jednym ze sposobów przechowywania żywności, czy w zasadzie wręcz jej magazynowania, jest mrożenie. Oczywiście w samej kwestii tego typu przerabiania…
4 września 2018/by Urszula Akinyemi
Parówkowa woda…zdrowia nie doda!
Jeszcze kilka miesięcy temu zachwycaliśmy się wodą kokosową - oczywiście nie dosłownie, jednak ten produkt podbijał europejskie rynki. Czy teraz…
4 sierpnia 2018/by Urszula Akinyemi
SCOBY – jadalne naczynia
Polska wydała na świat już niejednego młodego zdolnego projektanta. Mamy nadzieję, że dokładnie tak będzie z Różą Janusz, absolwentką poznańskiej…
12 lipca 2018/by Urszula Akinyemi
Ogranicz plastik w swoim otoczeniu
Ostatnio zewsząd docierają do nas sygnały o dziko żyjących zwierzętach, które giną na skutek... zatrucia lub zatkania plastikiem. Problem ten dotyczy…
12 czerwca 2018/by Urszula Akinyemi
Yuba – kożuch zamiast kurczaka?
Absolutny wegański hit, który być może wkrótce podbije również podniebienia Polaków. Yuba czyli wschodni specjał przedstawiany jako substytut…
2 maja 2018/by Urszula Akinyemi
Złoto ogrodników
Sezon działkowy już za rogiem – wkrótce znowu będziemy odwiedzać swoje ogródki i działki , w których uprawiamy ulubione rośliny. Jeśli chcesz…
20 kwietnia 2018/by Urszula Akinyemi
Anyż – gwiazda wśród przypraw
Anyż – magiczne gwiazdki prosto z natury
Anyż to fantastyczna roślina, która w Polskiej kuchni jest bardzo niedoceniana. A szkoda, bo…
18 kwietnia 2018/by Urszula Akinyemi
Domowe farbowanie jajek
Ekologiczne farbowanie jajek
Co prawda Wielkanoc już za nami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zaczerpnąć inspiracji na kolejne święta! Jeśli…
3 kwietnia 2018/by Urszula Akinyemi
Podziel się posiłkiem
Pisaliśmy już o Jadłodzielniach i o idei foodsharingu. Teraz ten temat przypominamy, ponieważ nadarza się ku temu okazja. Święta Wielkanocne to…
3 kwietnia 2018/by Urszula Akinyemi
Ekologiczny Dzień Kobiet
Dzień Kobiet to święto, które przez niektórych prześmiewczo nazywane jest komunistycznym przeżytkiem. Ale mimo wszystko wiele Pań ceni sobie ten…
8 marca 2018/by Urszula Akinyemi
Sorgo – surowiec przeszłości i przyszłości?
Brzmi prawie jak Zorro, ale nie ma z tą postacią absolutnie nic wspólnego. Czym jest sorgo i dlaczego zachwyca się nim coraz więcej osób?
Sorgo…
3 marca 2018/by Urszula Akinyemi
Ekologiczne sposoby na zatkane rury
Zatkane odpływy i przytkane zlewy to problem, z którym nie raz przyszło zmierzyć się każdej Pani domu (i nie tylko Pani!). Jak radzić sobie w takich…
18 stycznia 2018/by Urszula Akinyemi
Jak dobrze myć owoce egzotyczne?
Lubisz cytrusy? Czy przed obieraniem owocu myjesz go dokładnie? Dowiedz się czy przygotowujesz się do zjedzenia ulubionego owocu we właściwy sposób.
Wiele…
5 stycznia 2018/by Urszula Akinyemi
Zerowaste
Filozofia zerowaste bije rekordy popularności – chęć bycia bliżej z naturą staje się dla świadomych problemów ekologicznych mieszkańców Ziemi…
20 grudnia 2017/by Urszula Akinyemi
Czym dokarmiać ptaki?
Nadeszła zima – pora roku, którą jedni kochają, a inni nienawidzą. To pora roku w której nasi bracia mniejsi mogą potrzebować naszego wsparcia.…
16 grudnia 2017/by Urszula Akinyemi
Jak oszczędzać wodę bez zmywarki?
Zmywanie naczyń to czynność bez której nie wyobrażamy sobie funkcjonowania. Już od jakiegoś czasu wiadomo, że zmywarki do naczyń – choć są…
2 grudnia 2017/by Urszula Akinyemi
Jadłodzielnia
Jadłodzielnia to rozwiązanie, które coraz częściej spotykane jest w Polskich miastach. Czym jest? Jak działa i gdzie można znaleźć jadłodzielnie?
Jadłodzielnia…
29 października 2017/by Urszula Akinyemi
EcoForms – ekologiczne doniczki
Kwiaty doniczkowe zdobią wnętrza domów, mieszkań, biur, sklepów i urzędów. Najczęściej donice sadzone są w duże plastykowe doniczki – takie…
10 października 2017/by Urszula Akinyemi
Biodegradowalna butelka z alg
Targi dizajnu Design March 2016 obfitowały w wiele ciekawych proekologicznych projektów. Jednym z takich ciekawych projektów była propozycja islandzkiego…
7 września 2017/by Urszula Akinyemi
Testery żywności Greentest
Zdrowa i bezpieczna żywność odgrywa w naszym życiu coraz istotniejszą rolę. Produktom, które trafiają do naszych zakupowych koszyków stawiamy…
1 września 2017/by Urszula Akinyemi
Czekolada z insektami sposobem na problemy z zapasami żywności
W kawiarence funkcjonującej przy Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu pojawiła się propozycja, która może szokować. Mowa o wysokobiałkowej…
11 lipca 2017/by Urszula Akinyemi
Rośliny na które latem koniecznie trzeba uważać!
Wiosna i lato to pory roku, kiedy czas zdecydowanie chętniej spędzamy na wolnym powietrzu niż w czterech kątach. Wakacyjne spacery to również znakomita…
3 lipca 2017/by Urszula Akinyemi
Jiaogulan
Jiaogulan czyli nowy superfood na rynku. Gynostemma czyli jiaogulan, to roślina, która stosowana jest od dawna w medycynie chińskiej – teraz zawitała…
8 czerwca 2017/by Urszula Akinyemi
Naturalne konserwanty w Twoim domu
Rynek żywności zalewa fala niemal zupełnie sztucznych produktów. Obserwujemy z jak wielkim rozmachem producenci żywności w sposób sztuczny konserwują…
3 czerwca 2017/by Urszula Akinyemi
Żegnamy się z trójkami!
Dyskonty i niektóre markety rezygnują z jajek „3” – to doskonała wiadomość na fanów ekologicznej żywności oraz dla amatorów jajek od szczęśliwych…
15 maja 2017/by Urszula Akinyemi
Fleksitarianizm
Wegetarianizm i ucieczka od mięsa dla jednych są wyborem, dla innych koniecznością. Weganie to grupa idąca jeszcze dalej – nie tylko mięso, ale…
19 kwietnia 2017/by Urszula Akinyemi
Sok z Brzozy – napój przyszłości
Woda brzozowa to napój bardzo popularny, zwłaszcza w kręgu sympatyków medycyny alternatywnej. A wiosna jest najlepszą porą roku na zbieranie soku…
11 kwietnia 2017/by Urszula Akinyemi
Ekologiczne pisanki
Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. A jak Wielkanoc to pisanki, kraszanki i inne jajeczna ozdoby. Jak wykonać ekologiczne farbowanie jajek? Jakich…
10 kwietnia 2017/by Urszula Akinyemi
Roszponka – królowa sałat
Roszponka – smacznie i zdrowo
Roszponka to warzywo znane od wieków. Do łask wróciło w momencie, gdy na topie znalazły się sałaty z użyciem…
30 marca 2017/by Urszula Akinyemi
Maniok – z czym to się je?
Często przybliżamy Wam różne egzotyczne owoce, warzywa i rośliny. Dzisiaj pora na maniok.
Pod względem ilościowym, maniok jest jednym z najczęściej…
23 marca 2017/by Urszula Akinyemi
Chia – czy ja wiem?
Nasiona chia to zdecydowany faworyt jeśli chodzi o tytuł superfoods 2017 - to małe nasionka o których było bardzo głośno. Chia, czyli szałwia hiszpańska…
28 lutego 2017/by Urszula Akinyemi
Moringa
Era superfood trwa. Była już moda na olej kokosowy, chię, spirulinę, macę. Teraz czas na Moringę. Moringa to azjaycka roślina, która w Polsce jest…
11 lutego 2017/by Urszula Akinyemi
Kasza Bulgur
Nazwa Bulgur brzmi dla ciebie jak węgierskie imię? A może bardziej kojarzy ci się z bulgotaniem? Tu już jesteśmy bliżej - bulgur to nazwa jednej…
8 lutego 2017/by Urszula Akinyemi
Happy Egg
Firma Happy Egg z Tajwanu opatentowała niedawno innowacyjne opakowanie na jaja, w którym te rzekomo nigdy się nie potłuką. Czy już wkrótce na zawsze…
4 lutego 2017/by Urszula Akinyemi
Rakotwórcza Nutella
Jakiś czas temu media opanowała smutna wiadomość - popularny krem czekoladowo-orzechowy jest rakotwórczy. Miliony ludzi na całym świecie zostały…
26 stycznia 2017/by Urszula Akinyemi
Antybiotyk prosto z natury
Sezon chorobowy w pełni – o przeziębienie nie trudno, a o grypę jeszcze łatwiej. Co zrobić, żeby uchronić się przed choróbskiem? Zatroszczyć…
20 stycznia 2017/by Urszula Akinyemi
Amarantus – z czym to się „je”?
Amarantus, który odkrywamy na nowo, znany jest ludzkości od starożytności. Jest to roślina, która kusi nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim…
17 stycznia 2017/by Urszula Akinyemi
Jarmuż – zielone złoto z ogrodu
Jarmuż to roślina znana nam od dawna, jednak dopiero od pewnego czasu wraca do łask. Jarmuż to obowiązkowy niemal składnik diety każdego weganina…
15 stycznia 2017/by Urszula Akinyemi
Dokarmianie ptaków – co należy wiedzieć
Późną jesienią i zimą, wielu mieszkańców miast dokarmia ptaki. Czy robimy to dobrze? O czym wiedzieć i o czym pamiętać, żeby ptakom rzeczywiście…
9 stycznia 2017/by Urszula Akinyemi
Ekologiczne torebki na śniadanie
Śniadanie zabieramy ze sobą codziennie do szkoły, na uczelnię, do pracy, a nawet do parku. Pakujemy różnie, w zależności od upodobania – do woreczka,…
16 grudnia 2016/by Urszula Akinyemi
Daktyle – owocowe złoto
Daktyle kojarzymy przede wszystkim z suszoną formą, przypominającą nieco suszoną śliwkę. Daktyle są z człowiekiem od niepamiętnych czasów –…
16 grudnia 2016/by Urszula Akinyemi
Naturalna laska pełna zdrowia
Cynamon – przyprawa, która kojarzy nam się głównie z jesienią i zimą, ze świętami i piernikami. Ale co wiemy o tej korzennej przyprawie? Czy…
14 grudnia 2016/by Urszula Akinyemi
Czekolada o niesamowitych właściwościach
W szwajcarskich zakładach produkcji czekolady, pewien znany szwajcarski cukiernik (już wkrótce znany zapewne jako zbawiciel kobiet) wynalazł czekoladę…
26 listopada 2016/by Urszula Akinyemi
Kukurydziane naczynia podbijają świat!
Naczynia wykonane z kukurydzy zagościły w światowych kuchniach już jakiś czas temu. Wiele osób zastanawia się, czy skoro są tak przyjazne człowiekowi…
20 października 2016/by Urszula Akinyemi
Mandragora – tajemnicza roślina
Mandragora to tajemnicza roślina, którą większość współczesnych ludzi kojarzy jedynie z Harrym Potterem, a przecież niesłusznie, bo jest to,…
19 października 2016/by Urszula Akinyemi
Rambutan – włochaty owoc
Po raz kolejny przybliżamy Wam postać egzotycznego owocu, który choć w Polsce jest raczej nieznany, zjadamy go coraz częściej – świadomie lub…
13 października 2016/by Urszula Akinyemi
Zrób sobie mleko!
Mleko roślinne bije wszelkie rekordy popularności. Na rynku dostępnych jest coraz więcej różnych rodzajów mleka roślinnego, począwszy od mleka…
13 września 2016/by Urszula Akinyemi
Kakaowiec – lepszy niż zwykła czekolada!
Kupując czekoladę najczęściej myślimy, że powstaje ona z kakao. I w gruncie rzeczy w dużym uproszczeniu można przyjąć, że czekolada to tłuszcz,…
1 września 2016/by Urszula Akinyemi
Recykling organiczny
Tyle się słyszy o recyklingu – a to plastik, a to szkło, a to papier, a to nawet stare części samochodowe. A co z roślinami? Czy one też mogą…
29 sierpnia 2016/by Urszula Akinyemi
Agrest – czyli małe owocowe kuleczki
Agrest – dla najmłodszych to prawdziwie egzotyczny owoc, dla nieco starszych cudowne wspomnienie dzieciństwa. Czym jest ten owoc, który powoli wraca…
28 sierpnia 2016/by Urszula Akinyemi
Jadalne kwiaty – jak urozmaicić nasze talerze?
Kwiaty na talerzach znamy głównie z topowych programów kulinarnych w telewizji. A co gdyby tak spróbować urozmaicić nasze talerze pięknymi kolorowymi…
23 sierpnia 2016/by Urszula Akinyemi
Przeciwbólowo – naturalnie!
Po leki przeciwbólowe sięgamy często - zdecydowanie ZA często. Powszechnie idziemy na łatwiznę i gdy tylko rozboli nas głowa od razu sięgamy po…
22 lipca 2016/by Urszula Akinyemi
Topinambur wraca do łask
Topinambur, czyli inaczej słonecznik bulwiasty, to roślina, która kiedyś święciła triumfy w Europie. Dziś zapomniana powoli wraca do łask. Nazwa…
20 lipca 2016/by Urszula Akinyemi
Talerze z liści
O tym, że ludzie jedzą z liści wiedzieli już przedstawiciele pierwotnych ludów egzotycznych terenów, którzy po prostu zrywali liście i zjadali…
19 lipca 2016/by Urszula Akinyemi
Dobro z natury- warzywne i owocowe kosmetyki
Matka natura dobrze wiedziała co dla Nas robi – wyposażyła nas w setki ekologicznych naturalnych i całkiem niezłych kosmetyków dostępnych w ogrodzie…
8 lipca 2016/by Urszula Akinyemi
Naturalne sposoby w walce z komarami
Dni robią się coraz cieplejsze i coraz więcej czasu chcemy przebywać na świeżym powietrzu. Niestety, nieproszone dołączają do nas chmary komarów.…
24 czerwca 2016/by Urszula Akinyemi
O co chodzi z tą kaszą jaglaną?
Kasza jaglana od jakiegoś czasu atakuje nas w zasadzie z każdej możliwej strony. Czy rzeczywiście jest tak wspaniała, jak się nam mówi?
Kasza…
13 czerwca 2016/by Urszula Akinyemi
Jakie ekologiczne certyfikaty warto znać i kojarzyć?
Ekologiczne produkty zalewają polski rynek prawdziwymi strumieniami. Zastanówmy się jednak które z nich tak naprawdę są ekologiczne, a które tylko…
3 czerwca 2016/by Urszula Akinyemi
Mleko z próbówki
Pisaliśmy już o mięsie z próbówki – czas na mleko z laboratorium. Choć już dziś wielu osobom wydaje się, że mleko sprzedawane w kartonach ma…
29 maja 2016/by Urszula Akinyemi
ZDROWE GRILLOWANIE czyli jak grillować zdrowo, ekologicznie i smacznie?
Sezon grillowy w pełni! Jak grillować by było smacznie i zdrowo? Podpowiadamy J
Po pierwsze – wybierz odpowiedni grill
Najzdrowsze, ale i najmniej…
18 maja 2016/by Urszula Akinyemi
Kartonowa butelka na wino?
Wino w kartonowym opakowaniu (takim jak na mleko czy sok) kojarzy nam się raczej z tanimi trunkami, takimi wybieranymi przez środowiska marginesu społecznego…
14 maja 2016/by Urszula Akinyemi
Kawiarnia z jeżami
Na całym świecie jak grzyby po deszczu wyrastają nowe kawiarnie. Coraz trudniej otworzyć kawiarnię, która przyciągnie tłumy i będzie się wyróżniać…
4 maja 2016/by Urszula Akinyemi
Solarball czyli o ekologicznej piłce
Choć nazwa tego produktu może kojarzyć się z piłką do gry, z grą nie ma nic wspólnego. Jonathan Liow, absolwent Uniwersytetu Monash zaprojektował…
1 maja 2016/by Urszula Akinyemi
Papierologia praktyczna, czyli ile czasu trzymać dokumenty
Choć z pozoru temat może wydać się mało ekologiczny, tak naprawdę to kwestia ważna i często ignorowana. A warto wiedzieć ile czasu trzymać…
22 kwietnia 2016/by Urszula Akinyemi
OŁÓW – skrajnie niebezpieczny, a tak nam bliski
Polacy zużywają rocznie około 290 milionów baterii (różnego typu i wielkości) – jest to ogromna ilość, a przy okazji zatrważające pokłady…
20 kwietnia 2016/by Urszula Akinyemi
Drukarka 3D na glinę
Drukarka 3D zrewolucjonizowała świat. To niepozorne urządzenie sprawiło, że w wielu dziedzinach naszego życia wiele spraw poszło szybciej, taniej,…
12 kwietnia 2016/by Urszula Akinyemi
DURIAN – tajemniczy owoc
Kto z Was słyszał o durianie? No właśnie – odsetek osób, które w tej sekundzie stwierdzą „o czym?” jest bardzo duży. Owoc durianu nazywany…
27 marca 2016/by Urszula Akinyemi
Co zamiast mięsa? Ciecierzyca!
Coraz więcej osób przechodzi na wegetarianizm, lub nawet skrajną jego formę czyli weganizm. Czym osoby które rezygnują z mięsa mogą je zastąpić?…
20 marca 2016/by Urszula Akinyemi
Wasara, czyli jednorazowe naczynia z bambusa
Produkty Wasara, to produkty japońskiego producenta wykonane niemal w całości z bambusa i włókien trzciny cukrowej. Naczynia zostały wykonane z materiałów,…
1 marca 2016/by Urszula Akinyemi
Dokarmianie zwierząt w czasie zimy
Zima to czas trudny nie tylko dla ludzi, którzy nie lubią zimna, ale przede wszystkim dla wolno bytujących zwierząt. Na szczęście możemy im pomóc…
5 lutego 2016/by Urszula Akinyemi
Żywy dywan
Mech w łazience
Jesteś eko? Z pewnością zwrócisz więc uwagę na łazienkowy dywan z mchu. Jest on w pełni ekologiczny i wymaga niewiele troski.…
14 stycznia 2016/by Urszula Akinyemi
Podrabiane jajka
Czego to Chińczycy nie wymyślą…
Powszechnie wiadomo, że kury znoszą jajka. Chińczycy dowiedli jednak, że można mieć jajka bez ich absolutnego…
11 stycznia 2016/by Urszula Akinyemi
Jadalna butelka Ooho!
Czy istnieją alternatywy dla plastikowych butelek, z których tak bardzo uwielbiamy pić napoje? Plastikowe butelki to plaga naszego konsumpcyjnego społeczeństwa…
4 stycznia 2016/by Urszula Akinyemi
Woda kranowa w restauracjach
Woda z kranu
Wyobrażacie sobie taką sytuację? Przychodzicie do wytwornej restauracji, a tam… woda z kranu. Brzmi nieprawdopodobnie? A jednak. Na…
11 grudnia 2015/by Urszula Akinyemi
Food is free
Popularna inicjatywa
Food is free to popularna w krajach zachodnich inicjatywa polegająca na uprawianiu przydomowych ogródków i dzieleniu się nimi…
10 grudnia 2015/by Urszula Akinyemi
Mięso z in vitro
Rośnie zapotrzebowanie na mięso
Postęp naukowy nie zna granic. Również w branży spożywczej. Naukowcy szacują, iż w ciągu kilku najbliższych…
6 grudnia 2015/by Urszula Akinyemi
Pies uchroni dziecko przed alergią i astmą
Każdy właściciel czworonożnego stworzenia domowego (głównie psów) wie, że zwierzak podnosi odporność człowieka, który dłużej z nim przebywa.…
13 listopada 2015/by Urszula Akinyemi
EKOLOGICZNE WESELE – jak zorganizować i czy warto?
Zwolennicy ekologicznego trybu życia starają się w jak największym stopniu wieść ekologiczne życie. W niektórych sytuacjach może się to okazać…
4 listopada 2015/by Urszula Akinyemi
Bakterie jelitowe produkują paliwo
Pałeczka okrężnicy
Bakteria E.coli (Escherichia coli), zwana także pałeczką okrężnicy, to bakteria jelitowa, która bierze udział w rozkładzie…
31 października 2015/by Urszula Akinyemi
Polacy marnują jedzenie na potęgę!
Niestety jak wskazują badania, Polacy marnują coraz więcej jedzenia, które ląduje w koszach. W wyniku badań przeprowadzonych przez instytut badań…
27 października 2015/by Urszula Akinyemi
Hotele dla owadów
Do czego służy?
Hotele dla owadów odgrywają bardzo dużą rolę w ekologii. Są bardzo pożyteczne ze względu na przedłużenie ich populacji. Owady…
12 października 2015/by Urszula Akinyemi
Oszczędzanie po polsku!
Oszczędzanie energii w domu po Polsku!
Jesteśmy coraz bardziej świadomi tego, że w naszych domach zużywa się coraz więcej niepotrzebnej, a w zasadzie…
21 września 2015/by Urszula Akinyemi
Ekologicznie ze zmywarką
Jeśli ekologiczny styl życia jest ci bliski z pewnością wiesz, że jednym ze sposobów wprowadzania oszczędności na wodzie i czasie jest zmywarka.…
16 września 2015/by Urszula Akinyemi
Przygotuj kaloryfery do sezonu
Choć jesień jeszcze nie nastała, warto już teraz przygotować się do zbliżającej się jesieni. A jeśli jesień to i remonty, modernizacje itd.…
2 września 2015/by Urszula Akinyemi
Perlator – więcej wody w tej samej cenie
Jak być bardziej ekologicznym w domu? Jak oszczędzać na rachunkach za wodę? Warto sprawdzić czym są i jak działają perlatory.
Co to jest perlator?
Perlator…
8 sierpnia 2015/by Urszula Akinyemi
Stewia – ekologiczny i zdrowy cukier:)
Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że biały cukier nie sprzyja naszemu zdrowiu - wszyscy szukamy zatem rozwiązań, które pozwolą nam zastąpić…
6 sierpnia 2015/by Urszula Akinyemi
Odkurzacz do resztek jedzenia – BIO CLEAN
Na taki wynalazek czekał cały świat! W każdym domu zdarza się przecież, że zostają pewne resztki żywności z którymi nie wiadomo co zrobić.…
4 sierpnia 2015/by Urszula Akinyemi
Sojowe świece – lepsze niż zwykłe?
Obecnie na rynku świec można znaleźć wiele różnych produktów – są świece na bazie wosku, parafiny, wosku pszczelego, silikonu, a nawet świece…
28 lipca 2015/by Urszula Akinyemi
Czy z tłuszczu ze smażenia można coś wyczarować?
Okazuje się, że tak! Tłuszcz po smażeniu można bardzo dobrze wykorzystać. Da się go przerobić na mydło gospodarcze! Artykuł ten wcale nie jest…
17 lipca 2015/by Urszula Akinyemi
Ekokula – nowa metoda na ekologiczne pranie
Ekokula to znakomita alternatywa dla proszku do prania, płynu do prania czy nawet orzechów piorących. Ekokula działa na bardzo podobnej zasadzie jak…
16 lipca 2015/by Urszula Akinyemi
Szybkowar – szybkie, zdrowe, ekologiczne gotowanie
Pewnie nie raz w twoim otoczeniu padło hasło: SZYBKOWAR! Szybkowar szybkowar…co to takiego? Może wiesz, ale może jednak nie? Szybkowary były kiedyś…
10 czerwca 2015/by Urszula Akinyemi
Nowalijki – kupować, czy nie?
Wiosna, ach to ty…
Wiosna w pełni, a w sklepach półki uginają się od kolorowych i świeżych warzyw. Ale czy na pewno zdrowych? No właśnie, przyjrzyjmy…
28 kwietnia 2015/by Urszula Akinyemi
Toksyczne odpady w naszych domach
Toksyczne elementy w naszych domach
Czy zastanawiałeś/aś się kiedyś czy Twój dom jest w pełni bezpieczny? Możemy cię zapewnić, że w niemal…
8 kwietnia 2015/by Urszula Akinyemi
Co warto wiedzieć o dodatkach do żywności?
Dodatki do żywności – czym są?
Niemal w każdej żywności możemy odnaleźć jakieś dodatki, mające na celu ulepszyć smak lub na dłużej zachować…
6 marca 2015/by Urszula Akinyemi
Warzywa i owoce – świeże i zdrowe na dłużej
Warzywa i owoce stanowią sporą część naszego codziennego pożywienia. Wielu osobom brakuje czasu by codziennie robić zakupy i chodzić do sklepu…
23 lutego 2015/by Urszula Akinyemi
Seitan czyli mięso…z mąki!
Seitan to chińskie mięso przygotowane z mąki pszennej, a w zasadzie z glutenu pszennego. Jest to „twór”, który dobrze przygotowany i przyprawiony…
7 stycznia 2015/by Urszula Akinyemi
Cytryna w nowej odsłonie!
Cytryna jest darem natury, który możemy wykorzystać nie tylko w celach spożywczych. Z powodzeniem zastąpi środki owadobójcze, odkażające czy czyszczące.…
18 grudnia 2014/by Urszula Akinyemi
LOCAVORE czyli jedz lokalnie, myśl globalnie!
Nowe pojęcie locavore, które od pewnego czasu funkcjonuje również w świadomości Polaków wiąże się z pewną filozofią jedzenia. Czym się charakteryzuje?…
4 grudnia 2014/by Urszula Akinyemi
Ekologiczne i jadalne (!) naczynia z otrębów!
Zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednia dieta, uprawianie sportu, pozytywne nastawienie do życia oraz odpowiedni wypoczynek. Zdrowy tryb życia to…
4 grudnia 2014/by Urszula Akinyemi
Ekologicznie w kuchni
Przepis na ekologiczną kuchnię
Świadomość ekologiczna wśród konsumentów ciągle wzrasta. Jak zadbać o ekologię w kuchni? Przeczytaj nasz przepis…
4 grudnia 2014/by Urszula Akinyemi
Ekologiczne życie – od czego zacząć
Czy znane jest Ci powiedzenie „ chcesz coś zmienić, zacznij od siebie”? W przypadku chęci życia w ekologicznym świecie – to hasło jest jak…
4 grudnia 2014/by Urszula AkinyemiBlog Posts
The 20 latest Blog Posts
- Ręka Buddy czyli cytron
- W Costa Coffee zapłacisz kubkiem!
- Metrem za darmo w zamian za recykling
- TAP – aplikacja, dzięki której napijesz się wody za darmo
- Biologiczne środki czyszczące prosto z Polski!
- Kubki na kawę od Starbucksa zrecyklowane!
- Galangal
- Kolor roku w Polsce: dead grey
- Ekologiczne sprzątanie domu
- Zakupy w opakowaniach wielokrotnego użycia
- Co zrobić z niepotrzebnymi ubraniami?
- Ekologiczne podmorskie grafitti
- Samsung bez plastikowych opakowań
- Ekologiczne Walentynki
- HIT: Nestle rezygnuje z plastiku!
- Zorza polarna na palcu
- Sztuczny deszcz sposobem na smog?
- Recykling do kwadratu
- Psie i kocie jedzenie bez stresu
- Grażyna Wolszczak wygrywa sprawę smogową!
Strony
Dostępne strony
- Biomasa
- DIY eko
- eko BIZNES
- EKO dziecko
- EKO facet
- EKO kobieta
- eko na ŚWIECIE
- eko nowinki
- EKO przedsiębiorca
- eko w DOMU
- eko w KUCHNI
- eko w MEDIACH
- eko w MIEŚCIE
- eko w MODZIE
- eko w MOTORYZACJI
- eko w POLSCE
- eko w ZDROWIU
- Ekologiczny DOM
- Ekologiczny dom
- Ekotechnologie
- Jak oszczędzać
- Jestem EKO
- Kolektory słoneczne
- Kontakt
- O blogu
- Pellet
- Polityka cookies
- Polityka prywatności
- Strona główna
Kategorie
Miesięcznie
Archiwum miesiąca:
- Marzec 2019
- Luty 2019
- Styczeń 2019
- Grudzień 2018
- Listopad 2018
- Październik 2018
- Wrzesień 2018
- Sierpień 2018
- Lipiec 2018
- Czerwiec 2018
- Maj 2018
- Kwiecień 2018
- Marzec 2018
- Luty 2018
- Styczeń 2018
- Grudzień 2017
- Listopad 2017
- Październik 2017
- Wrzesień 2017
- Sierpień 2017
- Lipiec 2017
- Czerwiec 2017
- Maj 2017
- Kwiecień 2017
- Marzec 2017
- Luty 2017
- Styczeń 2017
- Grudzień 2016
- Listopad 2016
- Październik 2016
- Wrzesień 2016
- Sierpień 2016
- Lipiec 2016
- Czerwiec 2016
- Maj 2016
- Kwiecień 2016
- Marzec 2016
- Luty 2016
- Styczeń 2016
- Grudzień 2015
- Listopad 2015
- Październik 2015
- Wrzesień 2015
- Sierpień 2015
- Lipiec 2015
- Czerwiec 2015
- Maj 2015
- Kwiecień 2015
- Marzec 2015
- Luty 2015
- Styczeń 2015
- Grudzień 2014